Toomas Truuverk • 4. aprill 1999 kell 22:00

Põhinimekiri hoiab börsi plusspoolel

Alanud naljakuu esimene päev kujunes Tallinna börsil viimaste päevade keskmisest aktiivsemaks ja põhinimekirja aktsiate toel liikusid jõuliselt ülespoole ka arvutatavad aktsiaindeksid.

Suurema osa päevatõusust tegi börs neljapäeval kauplemise esimestel tundidel. Keskpäevaks saavutas ÄP indeks oma päevasisese kõrgeima taseme 356,72 punktil. Pärastlõunal enam märkimisväärset liikumist ei toimunud.

Turu tugevust ja investorite suhtumist peegeldab selgelt fakt, et enne pikka nädalavahetust ei rutatud oma positsioone mine-tea-mis-juhtuda-võib põhjustel igaks juhuks sulgema. See annab lootust, et börs jätkab ka uuel nädalal vaikset tõusu.

Selget rahulolematust ilmutasid investorid aga lisanimekirja firmade aastatulemuste suhtes. Neljapäeval ei suutnud ükski nn teise e?eloni aktsiatest päeva plusspoolel lõpetada. Kui seni loodeti, et ehk Eesti ettevõtete eliiti kuuluvad börsifirmad suutsid Venemaa kriisi valutumalt üle elada, siis kolmapäeval ja neljapäeval avaldatud tulemused tekitasid kohati sügavat masendust -- kuidagi teisiti ei saa suhtuda Rakvere lihakombinaadi 96 mln kroonisesse, Kalevi 73 mln kroonisesse ja Leks Kindlustuse 67 mln kroonisesse kahjumisse. Siia võib lisada veel ka ASA Kindlustuse 29 mln kroonise kahjumi. Viimane oli iseenesest küllalt ootuspärane (ehk isegi oodatust veidi parem), sama ei saa aga kuidagi öelda kolme esimese kohta.

Tuleb loota, et selle aasta esimesed kuud on neile firmadele armulikumad olnud. Rakvere LK, Kalev ja Leks jätkavad küllalt rahuldavalt tegevust ja päris pankrotini pole aasta kolme esimese kuuga asjad veel arenenud.

Kahtlemata on kõigil suurt kahjumit näidanutel vaja mõelda aga täiendava kapitali kaasamisele. Kõige suuremad probleemid selles osas on Leksil, kelle omakapital moodustab aktsiakapitalist vaid 35%. Kalevil on see suhe 69%, Rakvere lihakombinaadil 76% ja ASA Kindlustusel 97%.

Hetkel kuum