23. mai 1999 kell 22:00

Kui suur on tänavu esimese kvartali majanduskasv?

Ma arvan, et esimese kvartali majanduskasv jääb sinna -1% piirkonda, see tähendab siis 1protsendist langust. Parimal juhul võib langus olla õige natuke väiksem, aga see on väga vähetõenäoline. Pigem on langus isegi pisut suurem, arvestades eelmise aasta neljanda kvartali tulemusi.

Kaotus on tulnud töötlevas tööstuses eelkõige idaturu kaotuse ja siseturu nõrkuse põhjusel. Samas on teenindavad harud olnud küllaltki edukad ja selle tõttu kaotus ei ole võib-olla nii ulatuslik, kui võiks arvata tööstustoodangu järgi.

Kui majanduskasv üldse esineb, siis tänu riiklike kulutuste kasvule, eeskätt aga palkade tõusule avalikus sektoris.

Niipalju, kui nüüd muu statistika näitab, kaubanduses on olukord paranenud, kuid samas palgad ei ole kaubanduses suurenenud, kasum ei ole suurenenud. Ehitus on läinud tagasi, põllumajandust pole, tööstus on läinud tagasi. Nii et ainukene kindlalt positiivne ongi eelarveline sektor. See sektor on muidugi samuti raskustes, aga palgad on seal tõusnud.

Kõige selle põhjal on minu arvates kasv kusagil nulli ümber, kuid ma ei oska praegu küll ütelda, kas ta on plussis või negatiivne.

Pealegi me peame arvestama veel ühe faktoriga -- tänavuse aasta nelja kuu jooksul on varimajanduse osa kasvanud. Ja see kasv on kindlasti suurem kui pluss-miinus 1%, millega võib SKT ennustustes mööda panna.

Ma arvan, et olen vale inimene arvama. Mina loen rahandusministeeriumi antud numbreid ja sellepärast oma arvamust ei omaks.

Mina arvan, et majanduskasvu number tuleb kusagile nulli lähedale. Ei näe lihtsalt, et erilist kasvu mingil põhjusel oleks. Alles oli ju majandussurutise tipphetk. Lihtsalt vaadates tööstustoodangut võib juba aimata, et kui see on juba viiendik SKTst, siis see annab tunda.

Ma usun, et need teised numbrid -- üha madalamad intressimäärad, palkade kasv esimese kvartalis jne -- aitavad seda nõudlust küll natukene suurendada. Aga samas, tootmise poolt vaadates, ma ei pakuks küll kuidagi rohkem, kui et majanduskasv esimeses kvartalis oli kusagil nulli lähedal.

Hetkel kuum