• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kui suur on tänavu esimese kvartali majanduskasv?

  Ma arvan, et esimese kvartali majanduskasv jääb sinna -1% piirkonda, see tähendab siis 1protsendist langust. Parimal juhul võib langus olla õige natuke väiksem, aga see on väga vähetõenäoline. Pigem on langus isegi pisut suurem, arvestades eelmise aasta neljanda kvartali tulemusi.
  Kaotus on tulnud töötlevas tööstuses eelkõige idaturu kaotuse ja siseturu nõrkuse põhjusel. Samas on teenindavad harud olnud küllaltki edukad ja selle tõttu kaotus ei ole võib-olla nii ulatuslik, kui võiks arvata tööstustoodangu järgi.
  Kui majanduskasv üldse esineb, siis tänu riiklike kulutuste kasvule, eeskätt aga palkade tõusule avalikus sektoris.
  Niipalju, kui nüüd muu statistika näitab, kaubanduses on olukord paranenud, kuid samas palgad ei ole kaubanduses suurenenud, kasum ei ole suurenenud. Ehitus on läinud tagasi, põllumajandust pole, tööstus on läinud tagasi. Nii et ainukene kindlalt positiivne ongi eelarveline sektor. See sektor on muidugi samuti raskustes, aga palgad on seal tõusnud.
  Kõige selle põhjal on minu arvates kasv kusagil nulli ümber, kuid ma ei oska praegu küll ütelda, kas ta on plussis või negatiivne.
  Pealegi me peame arvestama veel ühe faktoriga -- tänavuse aasta nelja kuu jooksul on varimajanduse osa kasvanud. Ja see kasv on kindlasti suurem kui pluss-miinus 1%, millega võib SKT ennustustes mööda panna.
  Ma arvan, et olen vale inimene arvama. Mina loen rahandusministeeriumi antud numbreid ja sellepärast oma arvamust ei omaks.
  Mina arvan, et majanduskasvu number tuleb kusagile nulli lähedale. Ei näe lihtsalt, et erilist kasvu mingil põhjusel oleks. Alles oli ju majandussurutise tipphetk. Lihtsalt vaadates tööstustoodangut võib juba aimata, et kui see on juba viiendik SKTst, siis see annab tunda.
  Ma usun, et need teised numbrid -- üha madalamad intressimäärad, palkade kasv esimese kvartalis jne -- aitavad seda nõudlust küll natukene suurendada. Aga samas, tootmise poolt vaadates, ma ei pakuks küll kuidagi rohkem, kui et majanduskasv esimeses kvartalis oli kusagil nulli lähedal.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tanel Kandle: auk preservatiivi, sott näkku
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Isegi head tulemused suruvad minu lõheinvesteeringut vee alla
Alles ma rõõmustasin, et rikastun koos Norra lõhemiljardäridega, kui juba sain reedel külma duši – minu portfelli kalakasvataja Lerøy Seafoodi eelmise nädala lõpus avaldatud esimese kvartali majandustulemused kukutasid aktsiat korraga peaaegu 10 protsenti. Ja seda hoolimata rekordilistest kvartalitulemustest ning kalakasvataja sõnul äärmiselt kõrgest roosa kala hinnast.
Alles ma rõõmustasin, et rikastun koos Norra lõhemiljardäridega, kui juba sain reedel külma duši – minu portfelli kalakasvataja Lerøy Seafoodi eelmise nädala lõpus avaldatud esimese kvartali majandustulemused kukutasid aktsiat korraga peaaegu 10 protsenti. Ja seda hoolimata rekordilistest kvartalitulemustest ning kalakasvataja sõnul äärmiselt kõrgest roosa kala hinnast.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus IT-minister, aasta reklaamiagentuur ja revolutsioon tervishoius
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
Rootsi esitas taotluse NATOga liitumiseks
Rootsi valitsus otsustas esitada taotluse NATOga liitumiseks, ütles riigi peaminister Magdalena Andersson.
Rootsi valitsus otsustas esitada taotluse NATOga liitumiseks, ütles riigi peaminister Magdalena Andersson.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.