• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  2000. aasta

  makromajanduslik prognoos

  2000. a prognoos põhineb rahandusministeeriumis aprilli lõpuks 1999 kujunenud hinnangul 1999. a majanduskeskkonnale ja eelarvesüsteemi tuludele ja kuludele. Viimati mainitud hinnang sisaldab esimesel poolaastal kokkuvõttes nullkasvu ning teisel poolaastal kasvutempo kiirenemist kuni 5%, millega kaasneb ka mõningane inflatsiooni kiirenemine (st konvergentsiprotsess jätkub).
  Olulise tegurina on selle dokumendi koostamisel teadmata 1999. aasta säästueelarve lõplik maht kõigil valitsustasanditel ja alalaekumiste katteks (sotsiaalfondidesse) kaasatud vahendite suurus ja allikad.
  Rahandusministeerium hindab 2000. a majanduskasvu 5,2--5,5% tasemele, tarbijahindade keskmist muutust ca 5% tasemele.
  Hinnaarengud 1999. a esimesel poolel on eelneval aastal kujunenud tendentside jätkuks. Importides praeguses maailmamajanduse situatsioonis deflatsioonilist trendi, oleme uues olukorras võrreldes kogu ajaperioodiga alates turumajanduslike põhimõtete kasutuselevõtust.
  Elektrienergia hinna tõus jaanuaris on üks olulisemaid tegureid selle aasta esimese kvartali tarbijahindade kujundamisel. Vaatamata sellele ühekordsele olulisele tõusule jätkub tegelikult inflatsioonitempo alanemine ka käesoleva aasta esimesel poolel. Rahandusministeeriumi hinnang lähtub eeldusest, et loodetava elavnemisega kaasneb aasta teisel poolel mõningane inflatsioonitempo tõus eelmise aasta kolmanda ja neljanda kvartali suhtes, mis taastab hinnakonvergentsi protsessi, kuigi aeglasemas tempos, kui eelmistes prognoosiversioonides ette näha oskasime. Kokkuvõttes jääb aasta keskmine tarbijahindade tõus ilmselt ca 4,5% tasemele, sisaldades kaupade hindade tõusu kuni 1,5% ja teenuste hindade tõusu kuni 10,6% võrreldes eelmise aasta keskmise tasemega.
  Eeldades, et toidukaupade hindade langus ei saa enam pikalt jätkuda, sisaldab 2000. a hindade muutuse projektsioon toidukaupade hinnataseme taastumist 2,6%, kuid tööstuskaupade ja teenuste hindade tõus on aasta keskmisena iseloomulikult veidi suurem (vastavalt 5,6% ja 7%).
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ajakirjanik: kuidas helistada Härra või Proua Pärnumaale?
Kui maavalitsused on kadunud ja omavalitsuste liit ei toimi, siis kuidas ja kellega peaks võimalik investor, ettevõtja või välispartner suhtlema, kirjutab ajakirjanik Kalev Vilgats Pärnumaa näitel.
Kui maavalitsused on kadunud ja omavalitsuste liit ei toimi, siis kuidas ja kellega peaks võimalik investor, ettevõtja või välispartner suhtlema, kirjutab ajakirjanik Kalev Vilgats Pärnumaa näitel.
S&P 500 ja Nasdaq tõusid neljandat päeva järjest
Tugevate kvartalitulemuste ootuses alustasid Nasdaq Composite ja S&P 500 nädalat tõusuga, vahendab Yahoo Finance.
Tugevate kvartalitulemuste ootuses alustasid Nasdaq Composite ja S&P 500 nädalat tõusuga, vahendab Yahoo Finance.
Baltic Agro Machinery saab uue juhi
Alates 11. oktoobrist juhib Baltic Agro Machinery ASi Marek Tamm, kes vastutab müügi-, teenindus- ja varuosade äritegevuse eest ettevõttes.
Alates 11. oktoobrist juhib Baltic Agro Machinery ASi Marek Tamm, kes vastutab müügi-, teenindus- ja varuosade äritegevuse eest ettevõttes.
Reformierakond vandus Keskerakonnale alla
Reformierakond jälgis pühapäeval valimistulemusi Nordic Hotel Forumis. Erakonna linnapeakandidaat Kristen Michal tunnistas veel enne keskööd, et ootab tulemusi ärevusega.
Reformierakond jälgis pühapäeval valimistulemusi Nordic Hotel Forumis. Erakonna linnapeakandidaat Kristen Michal tunnistas veel enne keskööd, et ootab tulemusi ärevusega.