Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  2000. aasta

  makromajanduslik prognoos

  2000. a prognoos põhineb rahandusministeeriumis aprilli lõpuks 1999 kujunenud hinnangul 1999. a majanduskeskkonnale ja eelarvesüsteemi tuludele ja kuludele. Viimati mainitud hinnang sisaldab esimesel poolaastal kokkuvõttes nullkasvu ning teisel poolaastal kasvutempo kiirenemist kuni 5%, millega kaasneb ka mõningane inflatsiooni kiirenemine (st konvergentsiprotsess jätkub).
  Olulise tegurina on selle dokumendi koostamisel teadmata 1999. aasta säästueelarve lõplik maht kõigil valitsustasanditel ja alalaekumiste katteks (sotsiaalfondidesse) kaasatud vahendite suurus ja allikad.
  Rahandusministeerium hindab 2000. a majanduskasvu 5,2--5,5% tasemele, tarbijahindade keskmist muutust ca 5% tasemele.
  Hinnaarengud 1999. a esimesel poolel on eelneval aastal kujunenud tendentside jätkuks. Importides praeguses maailmamajanduse situatsioonis deflatsioonilist trendi, oleme uues olukorras võrreldes kogu ajaperioodiga alates turumajanduslike põhimõtete kasutuselevõtust.
  Elektrienergia hinna tõus jaanuaris on üks olulisemaid tegureid selle aasta esimese kvartali tarbijahindade kujundamisel. Vaatamata sellele ühekordsele olulisele tõusule jätkub tegelikult inflatsioonitempo alanemine ka käesoleva aasta esimesel poolel. Rahandusministeeriumi hinnang lähtub eeldusest, et loodetava elavnemisega kaasneb aasta teisel poolel mõningane inflatsioonitempo tõus eelmise aasta kolmanda ja neljanda kvartali suhtes, mis taastab hinnakonvergentsi protsessi, kuigi aeglasemas tempos, kui eelmistes prognoosiversioonides ette näha oskasime. Kokkuvõttes jääb aasta keskmine tarbijahindade tõus ilmselt ca 4,5% tasemele, sisaldades kaupade hindade tõusu kuni 1,5% ja teenuste hindade tõusu kuni 10,6% võrreldes eelmise aasta keskmise tasemega.
  Eeldades, et toidukaupade hindade langus ei saa enam pikalt jätkuda, sisaldab 2000. a hindade muutuse projektsioon toidukaupade hinnataseme taastumist 2,6%, kuid tööstuskaupade ja teenuste hindade tõus on aasta keskmisena iseloomulikult veidi suurem (vastavalt 5,6% ja 7%).
 • Hetkel kuum
Sirle Truuts: loome ettevõtjatele neljanda pensionisamba
Ettevõtjatele tuleks luua neljas pensionisammas ehk ettevõtja pensioni investeerimiskonto, kuhu on võimalik suunata aastas maksuvabalt vähemalt 10% kasumist, kirjutab koolitaja ja mentor Sirle Truuts arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ettevõtjatele tuleks luua neljas pensionisammas ehk ettevõtja pensioni investeerimiskonto, kuhu on võimalik suunata aastas maksuvabalt vähemalt 10% kasumist, kirjutab koolitaja ja mentor Sirle Truuts arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Nasdaq 100 kannatas kuu suurima languse käes
USA indeksid taandusid esmaspäeval tehnoloogia sektori languse tõttu. Investorid muutusid sündmusterohke nädala eel ettevaatlikumaks, mis hõlmab Föderaalreservi intressimäära otsust, ettevõtete tuluaruandeid ja töökohtade andmeid.
USA indeksid taandusid esmaspäeval tehnoloogia sektori languse tõttu. Investorid muutusid sündmusterohke nädala eel ettevaatlikumaks, mis hõlmab Föderaalreservi intressimäära otsust, ettevõtete tuluaruandeid ja töökohtade andmeid.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Madis Müller: juht saavutab tulemusi läbi teiste inimeste "Juhi juttude" intervjuu!
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Soome tarbijad said kulutusteks veidi julgust juurde
Soome tarbijate kindlustunne on jaanuaris taastunud detsembri rekordmadalalt tasemelt, kuid see on endiselt väga nõrk, teatas Soome statistikaamet.
Soome tarbijate kindlustunne on jaanuaris taastunud detsembri rekordmadalalt tasemelt, kuid see on endiselt väga nõrk, teatas Soome statistikaamet.

Olulisemad uudised

Raadiohommikus: milline valimisloosung on kõige helisevam?
“Päästame Eesti!” Kelle käest?
“Päästame Eesti!” Kelle käest?

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.