Toomas Truuverk • 6. juuni 1999 kell 22:00

Hansa aktsia juhtis börsi langusele

Aktsiate hinnad liikusid reedel taas allamäge. Investorites tekitas ärevust neljapäevane rahandusminister Siim Kallase esinemine, kus ta teatas avalikkusele üldvalitsuse eelarve võimalikust kuni 2,5 miljardi kroonisest defitsiidist ja I kvartali kaheprotsendisest majanduslangusest.

Tegelikult pole eelarve defitsiit ja sisemajanduse kogutoodangu langus kohalikke olusid tundvatele investoritele kuigi suur üllatus. Diskuteerida võib muidugi mõlema näitaja suuruse ootuspärasuse üle. Ilmselt paljud investorid lootsid, et Eesti majandus väljub kriisist kiiremini.

Reedene aktsiaturg näitas siiski, et arvestatav kauplemisaktiivsuse kasv tekkis vaid Hansapanga aktsia osas. Ülejäänud turg jätkas tavapärases rütmis, kus likviidsemate aktsiate käibed olid 1--2 miljonit ja vähemlikviidsetel pea olematud. See näitab, et kohalikud investorid makromajandusliku karmi reaalsuse selgumisest end väga häirida ei lasknud. Kannatas vaid turu likviidseim Hansapanga aktsia.

Ühispanga maakler Jaak Raivo ütles Reutersile reedest kauplemispäeva Tallinna börsil kommenteerides, et Hansapanga aktsia 3protsendise languse põhjustas üks suuremahuline müügiorder, mille andja otsustas oma positsiooni Hansapanga aktsias sulgeda. Hansapanga aktsia andis reedel oma 15,2 miljoni kroonise käibega ligi 70% börsisüsteemi kogukäibest.

Võib arvata, et Hansapanga aktsiate müüja ei olnud kohalik investor ja suure tõenäosusega mõjutas tema investeerimisotsust rahandusministri avaldus. Ilmselt hakkavadki aktsiaturgu sel nädalal mõjutama arutlused makromajanduslikust olukorrast riigis.

Hetkel kuum