13. juuli 1999 kell 22:00

Kinnisvaraturg elavneb suvel

ASi Pindi Kinnisvara eluruumide maakleri Pärle Seppingu sõnul on kinnisvaraturg võrreldes aasta algusega pidevalt aktiivsemaks muutunud. «Pangalaenuga ostjaid on kõvasti juurde tulnud,» selgitas ta. «Tavaliselt on suvi olnud vaiksem periood, aga nüüd on turg juuli kohta ebatavaliselt elav.»

Seppingu sõnul ostetakse laenuga peamiselt suhteliselt heas korras kahe- ja kolmetoalisi Õismäe ja Lilleküla kortereid.

Seppingu väitel võib Ühispanga otsus langetada intressimäära panga eluasemelaenude turule tagasi tuua. «Praegu finantseerib lõviosa kliente oma tehinguid Hansapanga ja Hansa Liisingu kaudu,» rääkis ta. «Ühispanga osa on suhteliselt väike, ilmselt just seetõttu, et neil olid natuke halvemad laenutingimused.»

Sepping ütles, et laenuintressi tähtsus sõltub kliendist. «Mõni on üliõnnelik, et ta üldse laenukõlbulikuks tunnistati,» rääkis ta. «Nende jaoks, kes oskavad raha lugeda, on intressimäär üsna oluline. Kindlasti on jäänud sellepärast ka laenu võtmata.»

Kinnisvaraturu elavnemisest hoolimata korterite hinnad lähitulevikus ei tõuse, prognoosis Sepping.

Praegu on laen veel kallis, kui intress oleks seitsme protsendi ringis, oleks võib-olla hindadele mõju, lisas Sepping. «Kuna paljude jaoks on laen ainus võimalus endale korterit muretseda, siis seda ikkagi kasutatakse ja makstakse hambad ristis kõrget intressi,» lausus ta.

Kinnisvarabüroo Uus Maa maakler Evelin Käsper ütles, et pangast eluasemelaenu saamise lihtsustumine on kinnisvaraturgu juba elavdanud. «Laenu võetakse aktiivselt ning kõik, mis on seotud intresside alanemisega, on kahtlemata teretulnud,» lausus ta.

Samas märkis Käsper, et kinnisvara ostjate jaoks pole laenuintressi suurus praegu tingimata olulisim faktor. Praegu pole intressimäär nii räägitav teema kui see, kas laenu saab või mitte, kinnitas ta.

Laenu abil kinnisvara soetavate isikute protsent on Käsperi andmetel umbes 95 protsenti «Viimasel ajal on praktiliselt kõik minu kliendid ka laenu saanud,» lisas ta.

Kinnisvarafirma Mendelson & Co eluruumide büroo juhataja Pille-Triin Urb leidis samas, et Ühispanga alanevad intressimäärad kinnisvaraturgu ei mõjuta, kuna kauplemine elavnes juba paar kuud tagasi ja ostjaid on praegu rohkem kui pakkujaid.

Autor: Henrik Ilves

Hetkel kuum