• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tagantjärele tarkusest põllumeestele vähe abi

  Eile arutas Eesti Talupidajate Keskliit, kas peaks valitsuselt lisaks muudele toetustele nõudma põua poolt põllumeestele tekitatud kahjude kompenseerimist.
  Äripäeva arvates ei pea riik ilmastikust põhjustatud kahjusid hüvitama.
  Tuleb lõpetada olukord, kus riik võtab enda kanda ühe majandusharu riski. Möödunud aastal maksti maatootjatele ikalduskahju 230 miljonit krooni.
  Kogemuse võrra rikkamana oleksid talunikud pidanud ilmastikuriski maandama saagikindlustuse abil. Seda ei tehtud. Selle aasta saagi kindlustas vaid viisteist põllumeest, kokku umbes miljoni krooni ulatuses. Teised jäid lootma heale ilmale ja riiklikule ikaldushüvitisele.
  Peetri talu peremees Ants Pihlakas ja Raplamaa rapsikasvataja Kalle Hamburg põhjendasid saagi kindlustamata jätmist käibevahendite nappusega, sest kokkuostuhinnad on madalad ja kindlustus kallis. Põhjendusena on nimetatud veel kindlustuskogemuse puudumist.
  Rahanappus on tõsiseltvõetav argument, kuid tagantjärele tark olles võib väita, et saagi kindlustamata jätmine läheb lõppkokkuvõttes kallimaks. Enda saagi kindlustanud viieteist talupidaja keskmine kindlustusmakse jäi 8000--10 000 piiresse, millest riik hüvitab 40 protsenti. Võimalikku kahju silmas pidades ei ole tegemist nii suure summaga, et saagikindlustusele käega lüüa ja jääda lootma heale õnnele ning riigile.
  600 hektaril rapsi, nisu ja otra kasvatav Mäe talu peremees Arnold Põldmäe ütles möödunud nädalal Eesti Päevalehele, et temal on ikaldunud 100 hektarit vilja ja seda ei päästa enam isegi vihm. Kuigi Põldmäe on oma 200 hektarit rapsipõldu ilmastikuriskide vastu kindlustanud, võib teravilja ikaldumisest saadud kahju osutuda nii suureks, et sügisel ootab talu pankrot.
  Nende viieteist talupidaja suhtes ei käitu riik õiglaselt, kui otsustab ka sellel aastal võtta enda kanda põua tekitatud kahju hüvitamise. Saagikindlustusel kaoks igasugune mõte. Tõenäoliselt jätaksid ka need viisteist maatootjat järgmisel aastal saagi kindlustamata ja kasutaksid kindlustusmaksetele minevat raha muuks otstarbeks.
  «Meie talumehed on liiga vähe peksa saanud, et õppust võtta. Hädades on süüdi organiseerimatus ja saamatus, mitte üks või teine valitsus,» ütles Läänemaal asuva Paju-Mihkli talu peremees Helgur Kaabel intervjuus Eesti Päevalehele. Kui kaitsetollide puudumises saab süüdistada valitsust ja poliitikuid, siis põua tekitatud kahjude kandmises ei saa talupidajad süüdistada kedagi teist peale iseenda.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tegelikult oleme me eriolukorras – käitugem siis vastavalt
Meile on jäetud praeguses koroonakriisis suhteliselt palju vabadust, kuid kui me sellega paremini ümber käima ei hakka, siis võib-olla mitte lõpmatuseni, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Meile on jäetud praeguses koroonakriisis suhteliselt palju vabadust, kuid kui me sellega paremini ümber käima ei hakka, siis võib-olla mitte lõpmatuseni, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Raadiohommikus: kui palju kallinevad kinnisvara, kütus ja autod?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis sukeldume kinnisvarasse ja autode maailma, aga ei jäta kõrvale ka kütuseturgu või muusikaäri.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis sukeldume kinnisvarasse ja autode maailma, aga ei jäta kõrvale ka kütuseturgu või muusikaäri.
Putin: Tahate rohkem gaasi? Kiitke Nord Stream 2 heaks
Venemaa president Vladimir Putin ütles, et Venemaa saab suurendada gaasitarneid Euroopasse kohe, kui Saksamaa annab kasutusloa Nord Stream 2 gaasijuhtmele, kirjutab Financial Times.
Venemaa president Vladimir Putin ütles, et Venemaa saab suurendada gaasitarneid Euroopasse kohe, kui Saksamaa annab kasutusloa Nord Stream 2 gaasijuhtmele, kirjutab Financial Times.