Kristi Malmberg • 8. august 1999 kell 22:00

Valitsuskoalitsioon kaupleb tulumaksuga

Mõõdukate põllumajandusminister Ivari Padar on valitsusliidu koosolekutel nõudnud tollimaksude kehtestamist juba oktoobrist ning ettevõtte tulumaksu kaotamine on üks peamisi valimislubadusi Reformierakonnal, kes on kogu aeg teravalt tollimaksude vastu olnud. Koalitsioonipoliitikute sõnul on praeguses olukorras võimalik, et kaks erakonda sõlmivad selles osas kokkuleppe.

«Kohati on sellist kauplemist kuulda olnud, aga ma ei võtaks seda väga tõsiselt,» ütles riigikogu rahanduskomisjoni esimees isamaaliitlane Kalle Jürgenson. «Mõõdukad on uue tulumaksuseaduse osas küll kõige kriitilisemad ja seovad seda vahel ka tollide kehtestamisega.»

Mõõdukate esindaja koalitsiooninõukogus Tõnu Kõiv ütles, et erakond on eelkõige Eesti Euroopa Liitu astumise poolt, siis tuleb niikuinii tollimaksud kehtestada ja liigset seost tulumaksuseaduse kiire vastuvõtmisega ei tasu siin näha. «Majandusprognoos on väga tagasihoidlik ja on küsitav, kas riigieelarve lisakoormust välja kannatab,» märkis Kõiv. Tema kinnitusel pole otsus ettevõtluse tulumaksu kaotamise suhtes kindlasti mitte poliitiline, vaid selgelt rahaline.

Reformierakonna fraktsiooni esimehe Jürgen Ligi väitel pole mingeid kokkuleppeid ettevõtte tulumaksu kaotamise ja tollimaksude kehtestamise osas sõlmitud. «Majanduslikult poleks küll tollimaksude kehtestamisel enam erilist tagasilööki, sest nüüd saab neid kehtestada vaid madalate määradega ja kolmandate riikide suhtes,» ütles Ligi.

Koalitsioonilepingu kohaselt peab ettevõtte tulumaks kaduma 2000. aasta 1. jaanuaril, kuid riigieelarve halva olukorra tõttu tuleb see tõenäoliselt aasta võrra edasi lükata. Rahandusministeeriumi arvutuste kohaselt lööks tulumaksu kaotamine järgmisel aastal riigieelarvesse 650 mln krooni suuruse augu.

Jürgensoni sõnul on maksu kaotamine ka protseduuriliselt keeruline, sest sel juhul tuleks uus tulumaksuseadus vastu võtta oktoobri keskpaigaks. «See tähendaks aga olulise seaduse menetlemist kuu ajaga,» nentis Jürgenson.

Hetkel kuum