Turg ?okiga harjunud

Diilerite ja analüütikute sõnul oli peaminister Sergei Stepa?ini tagandamise võimalus hindadesse sisse arvestatud juba eelmistel nädalatel ning seega oli turu tasakaalustumist oodata. Diilerite sõnul on Vene turg ?okeerivate uudistega juba ära harjunud ning esmaspäevane vabalangus oli puhtspekulatiivne.

Venemaa rahandusministri kt Mihhail Kasjanov ütles, et valitsusvahetus Venemaal ei vallanda rubla järsku langust. Rubla kurss kukkus turgude avanedes 25,5 rublani dollari suhtes, kuid stabiliseerus keskpäevaks keskpanga tugiostude toel. Pessimistlikumad analüütikud ennustasid rublale kukkumist koguni tasemeni 30 RUB/USD.

Maailma väärtpaberiturud suhtusid järjekordse peaministri väljavahetamisse leigelt, sest sündmused Venemaal jäid oodatava Ühendriikide intressimäärade tõusu varju.

«See ei ole enam ammu pommuudis, kui Jeltsin oma valitsuse lahti laseb,» kommenteeris Merrill Lynchi analüütik Trevor Greetham.

Stepa?ini vallandamine tuli ligi aasta pärast mullu maailma raputanud Vene finants- ja majanduskriisi, mis viis maailma väärtpaberite hinnad sügavasse langusse. Pankade ja suurfirmade majanduslikud sidemed Venemaaga on sealtpeale oluliselt vähenenud ja maailma majanduskasv hoogustunud, mis lubab turgudel sündmuste suhtes kõrvaltvaatajaks jääda.

Autor: ÄP

Hetkel kuum