Tõnis Oja • 16. august 1999 kell 22:00

Jaapani majandus mõõnast üle?

Jaapani majandus võib toibuda kriisist varem, kui arvati senini -- täpsustatud andmetel kasvas saareriigi tööstustoodang juunis 3,2 protsenti (esialgse 3,0 protsendi asemel). Aktsiate hinnad kerkisid Tokio börsil 2,24 protsenti, 10aastase lunastamistähtajaga võlakirjade tulusus kasvas viimase seitsme nädala kõrgeimale tasemele. Dollari kurss langes 114,68 jeenini, kuid arvatavasti on see siiski ajutine.

Uskumus, et USA Föderaalreservi vabaturukomitee tõstab lühiajaliste laenude intresse selle aasta jooksul veel 50 protsendipunkti võrra, hakkas taanduma, sest Ühendriikide juuli tootjahinnaindeks kerkis oodatust vähem -- 0,2% prognoositud 0,3protsendilise kasvu asemel. Kui täna avaldatav tarbijahinnaindeks ei näita samuti inflatsioonilise surve olulist tugevnemist, võib loota, et intresse tõstetakse sel aastal veel vaid veerandi protsendi võrra (pole võimatu, et intressid jäävadki muutmata).

Intressitõusu ootel kõikus dollari kurss möödunud nädalal aktsiate hindade ja võlakirjade tulususe järgi. Nädala saldoks jäi pluss 0,8% jeeni ning 1,6% euro suhtes.

Eile oli Ühendriikide valuuta olukord habras, dollar liikus kursivahemikus 1,0548--1,0599 EUR/USD. Õhtul oli USD kurss 14,82 krooni.

Hetkel kuum