30. august 1999 kell 22:00

Venemaa rahapesus kahtlustatav jagas Riias konverentsil õpetust

Uudisteagentuuri AP teatel pidas Edwards, üks kahest Vene maffia rahapesus kahtlustatavast panga tippjuhist, Balti riikide finantsjuhtidele kahe kuu eest ettekande: «Rahapesu: viimased arengud ja eeskirjad». Konverentsi Londoni firma Shorex nimel korraldanud Philip Gelin ütles, et Edwards oli panga rahapesuspetsialist. «Üks tema rollidest pangas ... puudutas rahapesuaspekte. Ta oli saanud pangas sellealase koolituse. Me arvasime, et oleks hea kutsuda keegi mõnest lääne pangast, sest neil on ilmselt rangemad reeglid kui Ida-Euroopas,» tsiteeris AP Gelini sõnu.

Edwards juhtis panga Ida-Euroopa operatsioone Londonis. Ta sai pangast töökeelu 18. augustil. Kolm päeva hiljem korraldasid võimud läbiotsimise ta kodus ja pangakabinetis. Panga pressiesindaja Cary Giacalone ütles, et Edwards vabastati ametist reedel, kuid ei soostunud otsust täpsustama. Dow Jonesi teatel süüdistatakse Edwardsit pangaeeskirjade rikkumises ning dokumentide võltsimises. Edwardsile ametlikku süüdistust esitatud ei ole.

The Timesi teatel sündis Edwards 1958. aastal Leningradis ning ta neiupõlvenimi oli Ljudmilla Pritzker.

Uurijad kahtlustavad, et Bank of New Yorki kaudu liigutati miljardeid dollareid, osaliselt firma Benex Worldwide kaudu. Edwardsi abikaasa Vene ärimees Peter Berlin on Benexi direktor.

Autor: BNS

Hetkel kuum