• Jaga lugu:

  Kurjategija reha lööb ettevõtjale otsaette

  Kurjategija õpib, ohver teab isegi, arvavad Eesti ettevõtjad ja varjavad oma kurbi kogemusi konkurentide eest. Loomulikult on paha avalikult öelda: jah, olin ettevaatamatu, kogenematu, rumal, lausa loll. Nii käiaksegi ringi näoga, et midagi pole juhtunud, endal suur auk laiutamas ettevõtte kontori tagaseinas, just seal, kus varem oli rahakapp.
  «Kui kirjutate, et meie seifis oli pool miljonit, kutsute vargaid uuesti ligi,» väitis ettevõtte juht, kelle alluvad pärast murdvaraste külaskäiku seinu lappisid. Usk ajakirjanduse jõusse teeb rõõmu, päti alahindamine mitte. Pätt teab päris täpselt, kuhu auk teha ja mis seina taga ootamas on. Või julgeb keegi väita, et kolm seina maha murdnud mehed tulid 6000 krooni järele? Sel juhul oleks nad ammu mõnes ausas ettevõtmises kaasa löönud.
  See pätt aga, kes rahakapi asukohta ega sealseid rahanumbreid ei tea, ei hakka seda infot Äripäevast otsima. Temal pole kangigi, metallilõikajast rääkimata. Niisugune mees läheb pigem tänaval vanaproua käekotti rabama ja kui juhtub tugev proua olema, jääb selleski ettevõtmises hätta.
  Tõsiseid kuritegusid teevad oma ala asjatundjad. Mõneti on nad eraettevõtjad nagu nende ohvridki. Neil on tubli tootearendus, alltöövõtjad ja suhtekorraldaja. Puudub vaid marketingijuht, aga info uute ideede kohta levib sellele vaatamata üsna kiiresti kolleegide-konkurentide juurde.
  Ettevõtjani info kurjategijate uute võtete ja oskuste kohta ei levi. Kuriteo ohvrid ei taha või ei tohi seda levitada. «Meid turvab see ja see firma, küsige nendelt,» vastab pärimisele ettevõtja, kellel klaasikillud põrandal, vitriinid tühjad või auk seifi kõrval seinas. «Meie kliendi kohta informatsiooni ei anna,» vastatakse turvafirmast. Nii aga jäetakse ka teise mehe teele pulgad püsti vedelema reha, millele esimene juba astus ja muhu otsaette sai.
  Info levimist ajakirjanduses pärsib seegi, et suur osa turvaturust kuulub ühele turvafirmale. Nii sõltub ühe mehe otsusest, kas ettevõtjat saab teiste kogemuse kaudu hoiatada või mitte. Ei saa väita, et ESS poleks koostööaldis, aga tegemist on siiski oma prestiizhile suurt rõhku paneva eraettevõttega. Nii kipuvadki põnevate lugude asemel tulema veidi üldsõnalised õpetused. Et lugu aga kedagi õpetaks, peab ta esmalt huvitav olema.
  Selle halina taustal tundub uskumatuna nn sajandi röövi asjaolude kiire ja üksikasjalik päevavalgele tulek. Hea tahtmise korral võib lehest lugeda isegi seda, mida töökoha unustanud turvamees endale eineks ostis või seda, mis värvi oli kapi nurk, millel vedeles seifi võti. Paraku kehtib analoogsete juhtumite puhul seaduspärasus: mida rohkem räägitakse, seda rohkem on tegelikult varjata.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Avatus ja liberaalsus teenib Eesti huve ka Euroopa kaksikpöördes
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Tehnoloogiahiiud lõid ootusi; investorite tuju see ei tõstnud
Täna tulemused teatanud suured tehnoloogiafirmad ületasid mitmeski osas prognoose. Investorite kehva tuju see aga ei tõstnud, sest mõned aktsiad jätkasid langust ka järelturul, pärast tulemuste teatavakstegemist.
Täna tulemused teatanud suured tehnoloogiafirmad ületasid mitmeski osas prognoose. Investorite kehva tuju see aga ei tõstnud, sest mõned aktsiad jätkasid langust ka järelturul, pärast tulemuste teatavakstegemist.
Investor plaanib juba 12kordsele tootlusele palju lisa teenida: hind läheb veel üles
Idufirma Actual Reports osak kallines Funderbeamis esimesel kauplemispäeval kümnendiku võrra. Selle hinnaga müües saaks idufirma üks senine omanik ehk kiirendi Startup Wise Guys 12kordse tootluse sisse kasseerida, kuid kiirendi ootab veelgi järsemat hinnatõusu.
Idufirma Actual Reports osak kallines Funderbeamis esimesel kauplemispäeval kümnendiku võrra. Selle hinnaga müües saaks idufirma üks senine omanik ehk kiirendi Startup Wise Guys 12kordse tootluse sisse kasseerida, kuid kiirendi ootab veelgi järsemat hinnatõusu.
Circle K Eesti peadirektor Kai Realo läheb Ragn-Sellsi juhtima Kai Realo intervjuus: otsus küpses kaua, palgas ei kaota
16 aastat Statoilis ja Circle K-s töötanud ning neist viimased üheksa aastat ettevõtte juhatuse liikme ja peadirektori ülesandeid täitnud Kai Realo lahkub augustis ametist. Realo liigub edasi Ragn-Sells Eestisse, kus alustab tööd juhatuse esimehena.
16 aastat Statoilis ja Circle K-s töötanud ning neist viimased üheksa aastat ettevõtte juhatuse liikme ja peadirektori ülesandeid täitnud Kai Realo lahkub augustis ametist. Realo liigub edasi Ragn-Sells Eestisse, kus alustab tööd juhatuse esimehena.