14. oktoober 1999 kell 22:00

Autoregistritoimingud kallinevad

Riigi 2000. a eelarve projekt näeb ette riigilõivudest saadava tulu kasvu 446 mln kroonilt 705 mln kroonile.

Rahandusministeeriumi eelarveosakonna juhataja Ants Liiver ütles eile, et riigilõivult prognoositakse tulude kasvu, kuna riigilõivumäärasid tõstetakse. «Riigilõivuseaduse muutmise seadus on riigikogu menetluses. Seal on ka mitmeid uusi lõive nagu hooneregistrilõiv,» rääkis Liiver. Ta ei osanud öelda, kas riigilõivust tulude suurendamine sellises mahus ka õnnestub. «See on prognoos. Kuidas kujuneb, on omaette küsimus,» ütles ta.

Rahandusministeeriumi nõunik Daniel Vaarik lisas, et riigilõivude laekumine on suhteliselt hästi laekuv eelarveosa. «Mis aga puutub määradesse, siis pole neid pikka aega korrigeeritud ja justiitsministeeriumi hinnangul on neid võimalik tõsta, « märkis ta.

Enim kavatseb riik lõivu koguda autoregistritoiminguilt, mille määrad tõusevad seaduse jõustudes enam kui kaks korda. Kallinevad nii sõiduki registreerimine kui omaniku vahetuse korral tehtav ümberregistreerimine. Rohkem hakkab maksma ka sõidueksami tegemine ja juhiloa saamine.

Automüüjad leiavad, et autoregistri toimingute kallinemisel automüügile olulist mõju pole. «Kes autot osta tahab, sellele need mõnisada krooni ei loe. Selleks, et autode müük kuigi hästi ei lähe, on teised põhjused,» öeldi ASist Kommest Auto.

Vt. ka Autoregistri tehingud lähevad kallimaks

Autor: Henrik Ilves

Hetkel kuum