Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Vastutus töötervishoiu ja -ohutuse rikkumise eest

  Alates töötervishoiu ja tööohutuse seaduse jõustumisest 26. juulil on sageli valesti tõlgendatud füüsilise ja juriidilise isiku vastutust seallega kehtestatud õigusaktide rikkumise eest. Seaduse § 28 lg1 alusel kannab füüsiline isik nende õigusaktide nõuete rikkumise eest distsiplinaar-, haldus-, kriminaal- või tsiviilvastutust.
  Vastavalt haldusõigusrikkumiste seadustikule võib tööõiguse aktide nõuete, sealhulgas töötervishoiu ja tööohutuse nõuete rikkumise eest nende täitmise eest vastutavale isikule määrata rahatrahvi kuni saja päevapalga ulatuses (praegu 4100 kr). Sama tegevuse eest, kui sellega põhjustati tööõnnetus või kutsehaigus, määratakse rahatrahv kuni kahesaja päevapalga ulatuses (8200 kr). Seejuures tuleb märkida, et tööinspektor võib määrata trahvi kuni 50 päevapalga ulatuses, (2050 kr). 50 päevapalgast suurema trahvi võib määrata halduskohtunik.
  Vastavalt töötervishoiu ja tööohutuse seaduse § 28 lg 2 kannab juriidiline isik, s.o äriühing ja asutus, nende õigusaktide rikkumise eest haldusvastutust. Sõltuvalt rikkumisest võib rahatrahv ulatuda ühest päevapalgast kuni 250 000 kroonini. Näiteks töötajale või töötajate esindajale ettenähtud töötervishoiu ja tööohutusalase koolituse korraldamata jätmise, töökeskkonna ohutegurite mõõtmata jätmise ning töötajatele ohutegurile vastava isikukaitsevahendi andmata jätmise eest võib määrata rahatrahvi kuni 20 000 kr.
  Kõige suurema rahatrahvi (250 000 krooni) võib määrata õigusakti nõude täitmata jätmise eest, kui see põhjustab surmaga lõppenud õnnetuse, samuti tööinspektori ettekirjutises märgitud õigusakti korduva täitmata jätmise eest. Kuni 30 000 krooni trahvi võib määrata tööinspektsiooni kohaliku asutuse juhataja. Sellest suurema trahvi määrab halduskohtunik.
  Vastavalt kriminaalmenetluse koodeksi § 105 lg 4 on tööinspektorile antud uurija õigused, st tal on töötervishoiu ja tööohutuse nõuete rikkumise korral õigus algatada kriminaalasi ja teostada edasilükkamatuid uurimistoiminguid.
  Tööinspektsiooni põhieesmärk on riikliku järelevalve ja selgitustööga suunata tööandjate tegevus seaduslikkuse tagamisele ning seeläbi luua ohutud ja tervislikud töötingimused kõigile töötajatele. Kuna seadus jõustus hiljuti, peaksid kõik tööandjad korraldama ettevõtte kõigi struktuuriüksuste ja otseste tööde juhtidele seaduse tundmaõppimise, korraldama nõuetekohase sisekontrolli, tegema töötajatele teatavaks nende kohustused ja õigused ning koostöös moodustatud töökeskkonna struktuuridega (töökeskkonnaspetsialist, -nõukogu, -volinikud) kavandama ja rakendama konkreetsed abinõud seaduse kõigi sätete täitmise tagamiseks.
  Autor: Eino Rohtmets
 • Hetkel kuum
Sirle Truuts: loome ettevõtjatele neljanda pensionisamba
Ettevõtjatele tuleks luua neljas pensionisammas ehk ettevõtja pensioni investeerimiskonto, kuhu on võimalik suunata aastas maksuvabalt vähemalt 10% kasumist, kirjutab koolitaja ja mentor Sirle Truuts arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ettevõtjatele tuleks luua neljas pensionisammas ehk ettevõtja pensioni investeerimiskonto, kuhu on võimalik suunata aastas maksuvabalt vähemalt 10% kasumist, kirjutab koolitaja ja mentor Sirle Truuts arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Nasdaq 100 kannatas kuu suurima languse käes
USA indeksid taandusid esmaspäeval tehnoloogia sektori languse tõttu. Investorid muutusid sündmusterohke nädala eel ettevaatlikumaks, mis hõlmab Föderaalreservi intressimäära otsust, ettevõtete tuluaruandeid ja töökohtade andmeid.
USA indeksid taandusid esmaspäeval tehnoloogia sektori languse tõttu. Investorid muutusid sündmusterohke nädala eel ettevaatlikumaks, mis hõlmab Föderaalreservi intressimäära otsust, ettevõtete tuluaruandeid ja töökohtade andmeid.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Madis Müller: juht saavutab tulemusi läbi teiste inimeste "Juhi juttude" intervjuu!
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Soome tarbijad said kulutusteks veidi julgust juurde
Soome tarbijate kindlustunne on jaanuaris taastunud detsembri rekordmadalalt tasemelt, kuid see on endiselt väga nõrk, teatas Soome statistikaamet.
Soome tarbijate kindlustunne on jaanuaris taastunud detsembri rekordmadalalt tasemelt, kuid see on endiselt väga nõrk, teatas Soome statistikaamet.

Olulisemad uudised

Raadiohommikus: milline valimisloosung on kõige helisevam?
“Päästame Eesti!” Kelle käest?
“Päästame Eesti!” Kelle käest?

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.