27. oktoober 1999 kell 22:00

Aruanded liiguvad teosammul

Tallinna linnakohtu registriosakonnas on toimikutesse jõudnud vaid osa ettevõtete aruannetest. Äripäeva ajakirjanik soovis eelmisel nädalal tutvuda kokku 95 ettevõtte majandusaruandega, registritoimikusse olid jõudnud vaid kolme ettevõtte andmed.

Tallinna linnakohtu registriosakonna juhataja Noona Alas ei leidnud teisipäeval aega, et selgitada, miks enamik aruandeid on toimikutesse lisamata. Alase sekretär oskas vaid öelda, et majandusaasta aruandeid lisandub toimikutesse pidevalt. Millal võiks see protsess lõpule jõuda, registriosakonna töötaja öelda ei osanud.

Tartu linnakohtu registriosakonna sekretär Ene Laht ütles, et ka neil on aruanded toimikutesse lisatud ainult osaliselt. «Praegu veel töö käib,» tunnistas ta. «Igal töötajal on hunnik ees ja eks ta sealt jõudumööda võtab. Arvan, et kuu ajaga on asi lõpule viidud.»

Ettevõtete esitatavad majandusaruanded läbivad enne toimikutesse kandmist ka keskäriregistri, kes haldab andmeid kogu riigi ettevõtete kohta.

Keskäriregistri direktor Sirje Rogova oli üllatunud, et ettevõtete majandusaasta aruannetega pole registriosakondades veel võimalik tutvuda. «Meie majas ei ole igal juhul enam mitte ühtegi, enamik aruandeid läks registriosakondadesse tagasi augusti lõpus,» ütles ta.

Rogova sõnul toodi aruanded registriosakondadest pakkhaaval keskäriregistrisse, kus andmesisestus tehakse ära nädala ajaga. «Meil ei ole neid mõtet kõiki korraga sisse võtta, sest maht on niivõrd suur, ligikaudu 25 000 aruannet,» lausus Rogova.

Rogova kinnitusel on olulisemaid majandusaasta aruandes sisalduvaid andmeid võimalik vajaduse korral keskäriregistrist saada ka elektroonilisel teel. See teenus on tasuline. «Meilt on elektroonilisel teel võimalik saada ettevõtte bilanssi ja kasumiaruannet,» selgitas Rogova. «Teksti, näiteks tegevusaruannet, me ei sisesta.»

Ettevõtted, kelle majandusaasta kattub kalendriaastaga, pidid esitama eelmise aasta majandusaruanded äriregistrile 1. juuliks.

Autor: Henrik Ilves

Hetkel kuum