Tõnis Oja • 2 november 1999

D. Strauss-Kahn astus tagasi

Euro kurss langes eile taas pärast teadet, et Prantsusmaa rahandusminister Dominique Strauss-Kahn astus tagasi. Ühisraha, mis hommikustel kauplemistundidel Aasias (vahetult enne finantsturgude avamist Londonis) oli tugevnenud 1,0549 dollarini, langes pärast ministri tagasiastumise teadet 1,0499 dollarini. Analüütikute hinnangul oli D. Strauss-Kahn väga turusõbralik ning pärast sellise ministri tagasiastumist tekib paratamatult ebakindlusest põhjustatud tagasilöök. Saksamaa endise rahandusministri Oskar Lafontaine'i tagasiastumine 8 kuud tagasi tekitas valuutaturgudel eilsest tunduvalt suurema segaduse.

Üldiselt peaks eurol kuni homseni minema hästi. Turud ootavad homsel Euroopa keskpanga nõukogu koosolekult otsust refinantseerimismäära tõstmise osas 0,25 või 0,50 % võrra. Intressi tõstmist toetava vihje andis esmaspäeval keskpanga president Wim Duisenberg, kes ilmselt toetus möödunud nädalal avaldatud M3 rahapakkumise kasvule eurotsoonis. Samas avaldati Euroopa keskpanga egiidi all septembris uurimus, kus näidati, et lühiajaliste ja keskmise tähtajaga laenude intresside tõstmine rahapakkumisele mõju ei avalda. Rahapakkumise kasvukiirust vähendab vaid pikaajaliste laenude intresside tõstmine.

Hetkel kuum