Andres Reimer • 17. november 1999 kell 22:00

Venemaa jätkab topelttollidega

Eesti taotlusi toetav rahvusvaheline mõju kaubandusläbirääkimistel Venemaaga nõrgeneb, sest WTO peatab sisemiste ümberkorralduste tõttu alates detsembrikuust uute liikmete vastuvõtmise määramata ajaks.

Optimistliku hinnangu kohaselt võib uus riigiduuma jõuda Eestit ahistavate topelttollide kaotamiseni kõige varem järgmisel sügisel.

WTO pressikeskuse ametnik Luis Ople ütles eile, et Venemaa topelttollide rakendamine Eesti kaupade suhtes on pretsedenditu diskrimineerimine, sest Venemaa pürgib aktiivselt enamsoodustusrezhiimil põhineva WTO liikmeks.

«Venemaa delegatsioon läbirääkimistel WTOga tegi avalduse, et Venemaa respekteerib kaubandusorganisatsiooni reegleid ja jätkab turumajanduslikke reforme,» selgitas Ople. «Kahepoolsetel läbirääkimistel Eestiga saavad topelttollid Venemaale takistuseks.»

Eesti välisministeeriumist öeldi, et Eesti pole seoses WTOsse astumisega teinud Venemaale avaldust topelttollide kaotamiseks. «Eesti loodab saavutada kaubandusrezhiimi normaliseerimise Venemaaga kahepoolsete diplomaatiliste läbirääkimiste teel,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja.

Eesti saatkonnast Moskvas öeldi, et Venemaa pole teinud seoses Eesti WTOsse astumisega saatkonnale ühtegi pöördumist ning sündmust ei kajastatud Venemaa massiteabevahendites.

Asjatundjate hinnangul ei jätku Venemaa juhtidel riigiduuma valimiste ja T?et?eenia sõja pöörises aega Eestiga kaubandussuhete korraldamiseks.

Üleeile ähvardas Venemaa välisminister Igor Ivanov katkestada suhted Läänega, väljendades solvumist lääneriikide T?et?eenia sõja vastase kriitika suhtes. Ivanovi ähvardus võib pidurdada Venemaa indu WTOga ühinemisel.

Eestisse hästi suhtuvad Vene poliitikud, nagu Peterburi linnapea Vladimir Jakovlev ja Leningradi oblasti kuberner Valeri Serdjukov, on teatanud, et topelttollid on Venemaale kahjulikud. Kuid nende arvates ei nõustuks praegune riigiduuma topelttollide kaotamist ratifitseerima, sest poliitikud süüdistavad Eestit venelaste ahistamises.

Hetkel kuum