Viktoria Korpan • 18. november 1999 kell 22:00

BSA kampaania suurendas Microsofti müüki üle kahe korra

«Üritame saada nii odavalt hakkama kui võimalik,» ütles eile BSA juhataja Anneli Heinsoo, kes on ühtlasi tarkvara müüva firma GT Tarkvara tegevdirektor.

Raha läks ajalehtedes regulaarselt ilmuvatele reklaamidele ja otsepostitusega saadetavatele kirjadele, mis teavitavad firmajuhte illegaalse tarkvara kasutamisega kaasnevatest karistustest ja sellest, mis tuleb ette võtta, et mitte sattuda BSA ega majanduspolitsei huviorbiiti.

BSA ja politsei tegevuse mõjul ja maailma suurima tarkvaratootja Microsofti käivitatud toodete sooduskampaania käigus on Microsofti tarkvaraprogrammide müük Eestis viimaste kuudega kasvanud enam kui kaks korda. Oktoobris müüsid suuremad tarkvaramüüjad kokku 4233 Windows 98 litsentsi ja 2972 Office 97 ja Office 2000 litsentsi. Tarkvara ostuhuvi on nii suur, et tarkvarapakettide tellimisjärjekord on kasvanud paarinädalaseks.

Lähemate päevade jooksul korraldavad politsei ja BSA tarkvara kontrollimisereide väljaspool Tallinna.

«BSA aktsioonid on vajalikud, Eestis peaks olema rohkem legaalsust. Kuid selline firmade läbiotsimine, nagu nad korraldavad, ei ole õige,» kommenteeris BSA kampaaniat tööriistu müüva ASi Arhekom-Est juhatuse esimees Henry Küla. «Mulle ei meeldi, kui tullakse firmasse arvuteid kontrollima ilma läbiotsimisorderita.»

Majanduspolitsei ja BSA tegevusest hirmunud ettevõtjate pealt ei teeni mitte ainult tarkvaramüüjad, vaid ka AS MicroLink, kes korraldab piraattarkvara probleemile pühendatud seminari.

MicroLink korraldab koos Turunduskeskusega järgmisel nädalal ühepäevalise seminari «Kuidas vältida tarkvarastressi. Võimalusi olla legaalne ja tagasihoidlik», kus esinevad maailma juhtivate riist- ja tarkvarafirmade esindajad. Osalemine seminaril maksab 1450--1950 krooni.

MicroLinki turundusjuhi Allan Sombri sõnul loodab ettevõte ka sellest kasumit saada ja kui esimene üritus läheb hästi, korraldab MicroLink seminare edaspidigi. Sombri ütles, et esimese päeva jooksul registreeris end ürituse internetilehekülje kaudu seminarile enam kui 30 ettevõtjat, oodatakse umbes 150 inimest. «See teema on väga päevakajaline,» sõnas Sombri. «BSA aktsioonid on tekitanud sellise olukorda, et paljud ettevõtjad on segaduses.»

MicroLinki tarkvaraprobleemi seminaril on Sombri sõnul kavas arutada võimalust, et tulevikus saaks tarkvara ka rentida, mida praegu tarkvaratootjad ei luba.

Hetkel kuum