Peep Sooman • 25. november 1999 kell 22:00

Virtuaalne maailm võib lapse neelata

Nädalapäevad tagasi valis 44liikmeline rahvusvaheline zhürii võistluse Europrix 99 raames selle aasta parimaks Euroopa multimeedia programmiks 4--7aastastele lastele mõeldud õppeprogrammi Forestia Junior, mida kasutades on lapsel võimalik sukelduda multimeedia viimase sõna järgi loodud virtuaalmetsadesse.

Spetsialistide hinnangul on ilusatel looduspiltidel ja harivatel metsaeluülevaadetel siiski ka üks oht -- veel välja arenemata isiksus võib endale märkamatult kõrvale jääda tõelisusest, eelistades vaid virtuaalmaailma, kus on kättesaadav kõik, mida hing ihaldab.

Võistluse Europrix 2000 korraldaja ning edukate multimeediaprogrammide promootor, Austria firma Europrix esindaja Günther Krumpak kinnitab, et võrreldes eelmisel aastal aset leidnud võistlusega on multimeediaprogrammid palju arenenud.

«Kui lapsed harjuvad arvutit ja tarkvara kasutama kui abivahendit, mis teeb õppimise kergemaks, pole selles midagi halba,» lausub Krumpak. Samas tõdeb ta, et arvutite vale kasutamise oht on ja jääb. «On lapsevanemaid, kes annavad lapsele arvuti, et asendada hoolitsust, väga tähtis on, et lapsed harjuksid arvutit kasutama lapsevanema või õpetaja abiga,» sõnab Krumpak.

«Vahetult enne arvuti ja tarkvara ostu peaks ostja saama hulgaliselt informatsiooni, kahjuks ei paku turg veel tõhusat teavet,» räägib Krumpak.

Tema hinnangul on halb, kui arvuti asendab haridust või suhtlemist, nagu teeb tänapäeval tihti televisioon.

Eesti ühe suurima tark- ja riistvara maaletooja, Computer2000 Baltikumi juht Kaur Lohk leiab, et kuigi lasteprogrammides leidub palju kasulikku ja harivat, on seal palju ka solki.

Tema sõnul on arvutite kasutamisel olemas reaalne oht, et vastuvõtlikud lapsed võivad arvutites leiduva abil luua endale alternatiivse keskkonna, mis lõikab noore inimese tegelikkusest välja. «Palju sõltub lapsevanemate kultuurist ja tahtest, kuidas lasta arvutit kasutada,» leiab Lohk.

Samas lubab Lohk oma kolmeaastase lapse varsti arvuti juurde lasta. «Aga kindlasti reglementeerin ma arvuti kasutamist aja ja programmideosas, et laps ei saaks kannatada ei vaimselt ega füüsiliselt,» kinnitab Lohk.

Hetkel kuum