Indrek Kald • 30. november 1999 kell 22:00

Eestlased Räniorus keset ajalugu

Maailma kõrgtehnoloogia keskus, USAs Californias asuv Silicon Valley ehk Räniorg ei ole enam võõras ka eestlastele. Mitmed siinsed arvutiasjatundjad on käinud Räniorus kas kogemusi hankimas või lihtsalt sealse keskkonnaga tutvumas.

- Räniorus ei ole kombeks töö ajal arvutis erakirjadele vastata, toob Reveko Bürooseadmete tegevjuht Priit Muuga pärast Ameerikast naasmist välja esimese erinevuse Eesti ja USA töökultuuri vahel.

Muuga külastas Räniorgu tänavu kevadsuvel. Kõrgtehnoloogiakeskusest andsid tunnistust firmasildid ja logod majadel pluss teadmine, et just siin tehakse maailma jaoks tähtsad otsused ja avastused. Koduaknast paistis Adobe peahoone, lähedal asusid suured IT-firmad Intel, Hewlett-Packard, Apple'il on oma linnaosa, loetleb Muuga.

Ta rõhutab, et vastupidiselt levinud arvamusele ei ole Silicon Valley nimelist kohta tegelikult kaardil olemas. Ränioruks kutsutakse San Francisco lahest lõunapoole jäävat suurt orgu, mille keskus on San Jose. Tehnikaalast arusaamist pakutakse seal juba väga varakult, San Jose's on näiteks suur avastuste muuseum lastele, kus keerulisi asju seletatakse mängu abil, lisab Priit Muuga.

- ??Räniorg muudab kõvasti ellusuhtumist, sest Silicon Valleys ei näe keegi mingit probleemi, aga kõik näevad võimalusi, ütleb Ränioru kohta IBM Eesti juht Valdo Randpere.

Kõik ideed ei tundugi seal alati väga briljantsed, kuid need proovitakse järgi ja mõnel firmal õnnestub see ellu viia, lisab ta. Tüüpilise Silicon Valley firma on tema kinnitusel asutanud kohaliku tehnikaülikooli lõpetanud noored. Koostöös ülikooliga katsetatakse paljusid ideid praktikas.

Randpere sattus Räniorgu esimest korda kümme aastat tagasi oma Rootsi arvutifirma päevil. Töö viis teda varem Räniorgu vähemalt korra aastas. Pärast Eestisse tagasi kolimist pole Randpere aga Silicon Valleys käinud.

- ??Suvalise toote arendus Silicon Valleys koosneb kolmest etapist: kollased mõtlevad välja, latiinod teevad valmis ja pakivad sisse ning valged müüvad maha, kirjeldab Halo Interactive DDB Eesti ASi arendusdirektor Sten Tamkivi elu Räniorus.

Tamkivi õppis ja töötas Räniorus 1994--95 õppeaastal. Rotary klubi õpilasvahetusprogrammi raames Räniorgu minnes ootas ta eelkõige ligipääsu kõigele uuele, mis IT-valdkonnas sünnib. See oli võimalus elada keskkonnas, kus on alguse saanud tänase maailma suurimad mõjutajad ja kus iga päev tehakse veidi ajalugu, lisab ta. Tamkivi kool oli üks kolmest USA asepresidendi Al Gore'i välja kuulutatud programmi pilootkoolist. NASA varustas seda kiire internetiühendusega, Apple pakkus oma arvuteid 80protsendise allahindlusega ja eri majades asuvad klassid olid ühendatud fiiberoptilisse lokaalvõrku.

Hetkel kuum