• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eestlased Räniorus keset ajalugu

  Maailma kõrgtehnoloogia keskus, USAs Californias asuv Silicon Valley ehk Räniorg ei ole enam võõras ka eestlastele. Mitmed siinsed arvutiasjatundjad on käinud Räniorus kas kogemusi hankimas või lihtsalt sealse keskkonnaga tutvumas.
  - Räniorus ei ole kombeks töö ajal arvutis erakirjadele vastata, toob Reveko Bürooseadmete tegevjuht Priit Muuga pärast Ameerikast naasmist välja esimese erinevuse Eesti ja USA töökultuuri vahel.
  Muuga külastas Räniorgu tänavu kevadsuvel. Kõrgtehnoloogiakeskusest andsid tunnistust firmasildid ja logod majadel pluss teadmine, et just siin tehakse maailma jaoks tähtsad otsused ja avastused. Koduaknast paistis Adobe peahoone, lähedal asusid suured IT-firmad Intel, Hewlett-Packard, Apple'il on oma linnaosa, loetleb Muuga.
  Ta rõhutab, et vastupidiselt levinud arvamusele ei ole Silicon Valley nimelist kohta tegelikult kaardil olemas. Ränioruks kutsutakse San Francisco lahest lõunapoole jäävat suurt orgu, mille keskus on San Jose. Tehnikaalast arusaamist pakutakse seal juba väga varakult, San Jose's on näiteks suur avastuste muuseum lastele, kus keerulisi asju seletatakse mängu abil, lisab Priit Muuga.
  - ??Räniorg muudab kõvasti ellusuhtumist, sest Silicon Valleys ei näe keegi mingit probleemi, aga kõik näevad võimalusi, ütleb Ränioru kohta IBM Eesti juht Valdo Randpere.
  Kõik ideed ei tundugi seal alati väga briljantsed, kuid need proovitakse järgi ja mõnel firmal õnnestub see ellu viia, lisab ta. Tüüpilise Silicon Valley firma on tema kinnitusel asutanud kohaliku tehnikaülikooli lõpetanud noored. Koostöös ülikooliga katsetatakse paljusid ideid praktikas.
  Randpere sattus Räniorgu esimest korda kümme aastat tagasi oma Rootsi arvutifirma päevil. Töö viis teda varem Räniorgu vähemalt korra aastas. Pärast Eestisse tagasi kolimist pole Randpere aga Silicon Valleys käinud.
  - ??Suvalise toote arendus Silicon Valleys koosneb kolmest etapist: kollased mõtlevad välja, latiinod teevad valmis ja pakivad sisse ning valged müüvad maha, kirjeldab Halo Interactive DDB Eesti ASi arendusdirektor Sten Tamkivi elu Räniorus.
  Tamkivi õppis ja töötas Räniorus 1994--95 õppeaastal. Rotary klubi õpilasvahetusprogrammi raames Räniorgu minnes ootas ta eelkõige ligipääsu kõigele uuele, mis IT-valdkonnas sünnib. See oli võimalus elada keskkonnas, kus on alguse saanud tänase maailma suurimad mõjutajad ja kus iga päev tehakse veidi ajalugu, lisab ta. Tamkivi kool oli üks kolmest USA asepresidendi Al Gore'i välja kuulutatud programmi pilootkoolist. NASA varustas seda kiire internetiühendusega, Apple pakkus oma arvuteid 80protsendise allahindlusega ja eri majades asuvad klassid olid ühendatud fiiberoptilisse lokaalvõrku.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Neli põhjust, miks poliitikas läheb nüüd põnevaks
Keskerakonna esimees võib vahetuda, samal ajal kui EKRE pääseb paljudes omavalitsustes pumba juurde. Ning need pole ainsad põhjused, miks poliitikas tõotab väga huvitavaks minna, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Keskerakonna esimees võib vahetuda, samal ajal kui EKRE pääseb paljudes omavalitsustes pumba juurde. Ning need pole ainsad põhjused, miks poliitikas tõotab väga huvitavaks minna, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Fossiilid täidavad mu taskuid, aga ehk mitte kauaks
Olen nüüd värskelt suurendanud oma panust energiasektorile, märkides Enefit Greeni aktsiaid. Kui selle aktsia börsiteekond alles algab, siis teine minu portfelli energiasektori aktsia Equinor noolib praegu hinnatasemelt oma kõigi aegade tippe.
Olen nüüd värskelt suurendanud oma panust energiasektorile, märkides Enefit Greeni aktsiaid. Kui selle aktsia börsiteekond alles algab, siis teine minu portfelli energiasektori aktsia Equinor noolib praegu hinnatasemelt oma kõigi aegade tippe.
Nortal ostis tüki võlgadega maadelnud idufirmast
Nortal omandas vähemusosaluse küberturvalisuse idufirmas Talgen Cybersecurity, kes võitles veel hiljaaegu ligikaudu 100 000 euro suuruse maksuvõlaga.
Nortal omandas vähemusosaluse küberturvalisuse idufirmas Talgen Cybersecurity, kes võitles veel hiljaaegu ligikaudu 100 000 euro suuruse maksuvõlaga.
Henn Põlluaas valimistulemustest: lootsime Tallinnast rohkem
EKRE liige ja Tallinna teise numbrina kandideerinud Henn Põlluaas rääkis Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis, et Tallinna valimistulemustest loodeti rohkemat, aga kogu riigi tulemusega võib väga rahul olla. Pealinna suurde koalitsiooni ta ei usu.
EKRE liige ja Tallinna teise numbrina kandideerinud Henn Põlluaas rääkis Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis, et Tallinna valimistulemustest loodeti rohkemat, aga kogu riigi tulemusega võib väga rahul olla. Pealinna suurde koalitsiooni ta ei usu.