• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Arvutiprogrammi saab importida käibemaksuta

  Väikese firma omanik Endel Linask rääkis, et on viimastel nädalatel mitu korda tellinud Saksamaalt arvutiprogramme. Viimase partii maksumus oli 24 000 krooni ja kuna arvel ei olnud eraldi välja kirjutatud n-ö füüsilise tarkvara ja intellektuaalse tarkvara hinda, siis pidi ta käibemaksu maksma kogu summa pealt, mitte tunduvalt odava füüsilise tarkvara pealt.
  «Minu välispartner ei kirjuta kunagi arvele neid eraldi lahti, et kui palju maksab plastmasskarp, kui palju programm,» lausus Linask. «See on eriti vale eraisiku suhtes, sest firma saab käibemaksu tagasi küsida.»
  Tolliameti imporditalituse juhataja Evi Lavretsovi sõnul tarkvaralt käibemaksu ei võeta, kuid probleem on selles, et kui pole arve peal eraldi välja toodud, millest täpselt kaup koosneb, pole tollil alust ega oskust seda ise otsustada. «On firmasid, kes saavad eraldi arveid esitada küll,» lisas ta.
  IT Süsteemide pearaamatupidaja Aire Klausen ütles, et kui firma ise ei tea käibemaksuvabastusest, ei tulda seda ütlema ka.
  Piraattarkvara kasutamisega võitleva organisatsiooni Business Software Alliance (BSA) juhataja Anneli Heinsoo rääkis, et tõepoolest juhindub toll maksu määrates arvest, kuhu tarnija tavaliselt siiski märgib, mis osas on kaup intellektuaalne tarkvara. Käibemaksuvabastus piiril arvutiprogramme odavamaks ei muuda, sest Eesti-siseselt edasi müües pannakse sellele nagunii käibemaks juurde, lausus Heinsoo.
  Kungla Dialoogi juhataja Toomas Kaljo rääkis, et päris palju kalleid kasutuslitsentsidega kaasas käivaid koode saadetakse faksi teel, mistõttu 100 000 krooni maksev kood on käibemaksuvaba ja üldse tolli vaateväljast eemal.
  Käibemaksuvabastusest mitteteadmine mõjutab väikefirmasid ja eratarbijaid, kes tavaliselt jätavad programmi endale ega saa edasimüügilt käibemaksu tagasi küsida.
  Suuremad importivad ettevõtted kirjutavad edasimüügi arvetele käibemaksu juurde ja saavad hiljem selle riigilt tagasi. Nende võit käibemaksuvabastusest on see, et ei pea osa rahast käibemaksu näol riigile n-ö ajutiselt hoiule andma.
  Valitsev kolmikliit andis võimule tuleku eel lubaduse, et infotehnoloogia arengu nimel vähendatakse kogu infotehnoloogia müügilt käibemaksu 5 protsendile. Veel eile ei olnud rahandusministeeriumi käibemaksutalituse juhataja Ain Ulmre aga saanud korraldust selle teemaga tegelda.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tegelikult oleme me eriolukorras – käitugem siis vastavalt
Meile on jäetud praeguses koroonakriisis suhteliselt palju vabadust, kuid kui me sellega paremini ümber käima ei hakka, siis võib-olla mitte lõpmatuseni, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Meile on jäetud praeguses koroonakriisis suhteliselt palju vabadust, kuid kui me sellega paremini ümber käima ei hakka, siis võib-olla mitte lõpmatuseni, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Riik viib lennufirmad ühe tiiva alla
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Euroopa liidrid annavad Poolale viimase võimaluse
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.