Indrek Kald • 8. detsember 1999 kell 22:00

Nokia 6110 asendati 8210ga

Kalli hinnaklassi mobiiltelefon Nokia 8210 on mõeldud välja vahetama senist ärimeeste menumudelit Nokia 6110. Kuigi uus telefon on väikeste mõõtmetega, peab see ooterezhiimis vastu kuus ööpäeva.

Nokia 8210 on väiksem kui senine eliitmudel 8810, samuti kaalub see oluliselt vähem. Sisult uus telefon millegagi eriti ei üllata. Kiiduväärne on see, et nii väiksesse kesta on pandud palju funktsioone.

Uudne on kuupäeva ja kella automaatse uuendamise võimalus. Menüüst vastava võrguteenuse aktiveerimisel muutub telefoni kellaaeg automaatselt, kui ületada ajavööndi piir. Telefoni saab seada teise ajavööndisse jõudmise järel ka küsima, kas kellaaja muutus on vajalik.

Nokia 8210 võimaldab pidada konverentskõnet kuni kuue osalejaga. Kõne ajal on võimalik pidada ka privaatset vestlust ühe osalisega. Teised konverentskõnes osalejad seda vestlust ei kuule.

Kui esimese mobiiltelefonina piltsõnumite saatmist võimaldaval Nokia mudelil 3210 on kolm piltsõnumit, siis 8210 puhul on nimekirja täiendatud ja valida saab kümne erineva piltsõnumi vahel. Uusi piltsõnumeid saab saata ka 3210-le, millel on võimalus asendada mõni olemasolev uue pildiga.

Lisaks 35 telefonis olevale helisemismeloodiale saab iga kasutaja ka ise viis meloodiat komponeerida. Helinaid saab telefonilt telefonile saata ja internetist mobiilile salvestada.

Nokia 8210 sobib ärimehele, kuna sisaldab põhitehteid sooritavat ja valuutakursse arvutavat kalkulaatorit, kalendrit ja mahukat telefonimärkmikku. Viimasesse saab salvestada kuni 250 nime ja numbrit. Lisaks toetab telefon kuni 250 nimega SIM-kaarte. Kuni kaheksale nimele saab seada häälvalimise, kalendrisse mahub 50 erinevat märget.

Mugav võimalus on suunata kõned, faksid ja andmeside erinevatele numbritele. Nokia on varustatud vibroalarmiga: telefon annab vaikust nõudval momendil sisenevatest kõnedest märku vibreerides.

Sisseehitatud antenniga uuel telefonil on kuus erinevat värvi vahetatavat esipaneeli. Telefon on kahesageduslik. Ühendust teise mobiili, printeri või arvutiga saab pidada infrapunaühenduse abil.

Päris miinusteta uus telefon siiski pole. Ka keskmise suurusega sõrmedega on veidi ebamugav nuppe vajutada, sest need asuvad liiga lähestikku. Mobiili tarkvara on veel vigane, näiteks kui suunata faksikõned teisele numbrile, ilmub ekraanile sümbol, mis teavitab kasutajat ka kõikide kõnede suunamisest.

Hetkel kuum