Tõnis Oja • 13 detsember 1999

Investorid otsivad riskihajutajaid

Valuutakursid alustasid uut nädalat suhteliselt rahulikult. Euro kurss liikus kitsas vahemikus 1,0106--1,0156 dollarit. Oluliselt ei mõjutanud kursiliikumist Saksmaa tarbijahinnaindeksi avaldamine. Novembris kerkisid jaehinnad Euroopa suurimas majanduses 0,2 protsenti võrreldes oktoobriga. Aastataguse sama perioodiga võrreldes kerkis elukallidus aga 1,0 protsenti. Euroopa keskpanga eesmärk on hoida eurotsoonis inflatsioon alla 2 protsendi. Seega on inflatsiooniline surve eurole nõrk ning keskpank tõenäoliselt keskseid intressimäärasid ei tõsta.

Aastavahetuseni on jäänud kaks ja pool nädalat ning investorite peamine mure on, kuhu paigutada investeeringuid, kindlustamaks ennast võimaliku arvutivea vastu. Kuni aasta lõpuni on riskide hajutamine tõenäoliselt peamine, aga võib-olla ka ainuke jõud, mis võib genereerida suuremaid kursiliikumisi. Tänaseni valitseb turuosaliste vahel konsensus, et suurim võitja on siin dollar. Kui mõni suur investor kavatseb aga enne aasta lõppu võtta suuri positsioone mingis muus valuutas (näiteks ?veitsi frank, Suurbritannia dollar), võib see tekitada järske ja ootamatuid kursikõikumisi.

Eile õhtul oli dollari kurss 15,4702 krooni.

Hetkel kuum