• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Radioaktiivset kiirgust on võimalik muuta tajutavaks

  Radioaktiivset kiirgust ei taju inimene ainsagi meeleorganiga. Ka surmavalt ohtliku kiirgustaseme puhul saadakse sellest pahatihti teada vaid tagantjärele, kui kiirgus on oma töö juba teinud.
  Prahihunnikust, metsast, kunagise NSV Liidu sõjaväebaasi ümbrusest või lihtsalt maanteekraavist leitakse aegajalt kiirgavaid objekte ja tuuakse need paha aimamata koju.
  Sama ohtlik on maapõuest ja puurkaevude veest eralduv radioaktiivne gaas radoon. Õhust mitmeid kordi raskem radoon koguneb ehitiste madalamatesse kohtadesse: keldrisse, basseini, süvendisse jm. Sissehingatav radioaktiivne gaas hakkab organismi seest kahjustama.
  Radioaktiivse kiirguse eest hoiatavad seadmed jagunevad portatiivseteks (patareitoitel Impulss ja Radon-1) ja statsionaarseteks (Signal ja Radon). Portatiivsed indikaatorid on varustatud osut-mõõteriistaga kolmevärvilisel skaalal ja helisignaaliga, mida saab vajadusel välja lülitada. Impulss registreerib beeta- ja gammakiirgust, Radon-1 alfa-, beeta- ja gammakiirgust.
  Statsionaarne Radon on ette nähtud ehitiste keldriruumidesse, kuhu võib koguneda radoon. Seade registreerib kiirgust ja alarmeerib, kui selle tase ületab lubatava. Signali tundlik element asub 6 m pikkuse kaabli otsas, mistõttu seda võib elektroonikaplokist eemale viia, näiteks paigutada hoone välisseinale, keldrisse jm.
  Statsionaarse seadme võib paigaldada ka autosse, mis on oluline palju ringi sõitvatele või ohtlikke materjale vedavatele juhtidele. Spetsiaalsele alusele kinnitatud seade saab toidet autolt.
  Statsionaarsetel seadmetel saab kiirguse taset hinnata kolme värvi signaallampide ja helisignalisatsiooni järgi. Seade on varustatud väljundiga (sulguvad kontaktid), mis reageerib, kui kiirgustase ületab lubatava väärtuse. Kui näiteks Radon näitab tavalisest kõrgemat radioaktiivsuse taset ja on põhjust muretseda gaasi kõrge kontsentratsiooni pärast, võib seade ruumis automaatselt sisse lülitada ventilatsiooni.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: kütuseaktsiisi tõusu edasilükkamine ei teeni ühiskonna huve
Tugeva lobitöö, hea maksulaekumise ja inflatsioonihirmu tõttu on valitsus otsustanud kütuseaktsiisi tõusu edasi lükata. Kuigi inflatsioonisurvet see tõesti vähendab, siis mitmes teises plaanis on tegemist ühiskonna jaoks kehva otsusega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tugeva lobitöö, hea maksulaekumise ja inflatsioonihirmu tõttu on valitsus otsustanud kütuseaktsiisi tõusu edasi lükata. Kuigi inflatsioonisurvet see tõesti vähendab, siis mitmes teises plaanis on tegemist ühiskonna jaoks kehva otsusega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Brenti toornafta tõusis kolme aasta tippu
Nafta hinnad tõusid reedel juba neljandat päeva järjest ning Brenti toornafta on jõudnud kolme aasta tippudeni. Investorid on keskendunud kitsale pakkumisele ning turuosaliste tugevale riskijanule ning lootusele, et pandeemiast tullakse edukalt välja, vahendab Reuters.
Nafta hinnad tõusid reedel juba neljandat päeva järjest ning Brenti toornafta on jõudnud kolme aasta tippudeni. Investorid on keskendunud kitsale pakkumisele ning turuosaliste tugevale riskijanule ning lootusele, et pandeemiast tullakse edukalt välja, vahendab Reuters.
Seaduseelnõu teeb virtuaalvääringute pakkujatele nõuded karmimaks
Keit Pentus-Rosimannuse juhitav rahandusministeerium saatis kooskõlastusele virtuaalvääringu teenuse pakkumist karmistava eelnõu, nagu ta eelmisel nädalal pärast rahapesu andmebüroo tehtud riskihinnangu avaldamist lubas.
Keit Pentus-Rosimannuse juhitav rahandusministeerium saatis kooskõlastusele virtuaalvääringu teenuse pakkumist karmistava eelnõu, nagu ta eelmisel nädalal pärast rahapesu andmebüroo tehtud riskihinnangu avaldamist lubas.
Sunly asutaja: tõehetk energiaturul tuli ootamatult
Taastuvenergiaettevõtte Sunly üks asutajatest Martin Kruus rõhutas konverentsil Äriplaan, et ettevõte on alles oma tee alguses ja oma väärtust tuleb investoritele tõestada, ent ollakse tahtmist täis lähiajal kaks korda kasvada.
Taastuvenergiaettevõtte Sunly üks asutajatest Martin Kruus rõhutas konverentsil Äriplaan, et ettevõte on alles oma tee alguses ja oma väärtust tuleb investoritele tõestada, ent ollakse tahtmist täis lähiajal kaks korda kasvada.