• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Radioaktiivset kiirgust on võimalik muuta tajutavaks

  Radioaktiivset kiirgust ei taju inimene ainsagi meeleorganiga. Ka surmavalt ohtliku kiirgustaseme puhul saadakse sellest pahatihti teada vaid tagantjärele, kui kiirgus on oma töö juba teinud.
  Prahihunnikust, metsast, kunagise NSV Liidu sõjaväebaasi ümbrusest või lihtsalt maanteekraavist leitakse aegajalt kiirgavaid objekte ja tuuakse need paha aimamata koju.
  Sama ohtlik on maapõuest ja puurkaevude veest eralduv radioaktiivne gaas radoon. Õhust mitmeid kordi raskem radoon koguneb ehitiste madalamatesse kohtadesse: keldrisse, basseini, süvendisse jm. Sissehingatav radioaktiivne gaas hakkab organismi seest kahjustama.
  Radioaktiivse kiirguse eest hoiatavad seadmed jagunevad portatiivseteks (patareitoitel Impulss ja Radon-1) ja statsionaarseteks (Signal ja Radon). Portatiivsed indikaatorid on varustatud osut-mõõteriistaga kolmevärvilisel skaalal ja helisignaaliga, mida saab vajadusel välja lülitada. Impulss registreerib beeta- ja gammakiirgust, Radon-1 alfa-, beeta- ja gammakiirgust.
  Statsionaarne Radon on ette nähtud ehitiste keldriruumidesse, kuhu võib koguneda radoon. Seade registreerib kiirgust ja alarmeerib, kui selle tase ületab lubatava. Signali tundlik element asub 6 m pikkuse kaabli otsas, mistõttu seda võib elektroonikaplokist eemale viia, näiteks paigutada hoone välisseinale, keldrisse jm.
  Statsionaarse seadme võib paigaldada ka autosse, mis on oluline palju ringi sõitvatele või ohtlikke materjale vedavatele juhtidele. Spetsiaalsele alusele kinnitatud seade saab toidet autolt.
  Statsionaarsetel seadmetel saab kiirguse taset hinnata kolme värvi signaallampide ja helisignalisatsiooni järgi. Seade on varustatud väljundiga (sulguvad kontaktid), mis reageerib, kui kiirgustase ületab lubatava väärtuse. Kui näiteks Radon näitab tavalisest kõrgemat radioaktiivsuse taset ja on põhjust muretseda gaasi kõrge kontsentratsiooni pärast, võib seade ruumis automaatselt sisse lülitada ventilatsiooni.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

E-resident: õiglased tasud Eesti loomemajandusse!
Rohkem kui 70 aastat pärast loojate õiguste fikseerimist ÜRO inimõiguste deklaratsioonis on paljude autorite tasustamine endiselt kõike muud kui õiglane ja läbipaistev, kirjutab ettevõtte Digiciti asutaja ning Eesti e-resident Philippe Rixhon.
Rohkem kui 70 aastat pärast loojate õiguste fikseerimist ÜRO inimõiguste deklaratsioonis on paljude autorite tasustamine endiselt kõike muud kui õiglane ja läbipaistev, kirjutab ettevõtte Digiciti asutaja ning Eesti e-resident Philippe Rixhon.
Läti ükssarvikulootus kaasas lisaraha
Suuresti Läti börsifirmale HansaMatrix kuuluv ja Kanadas börsiplaane pidav Lightspace Technologies kaasas 2 miljonit eurot noteerimiseelse konverteeritava üleminekulaenuga.
Suuresti Läti börsifirmale HansaMatrix kuuluv ja Kanadas börsiplaane pidav Lightspace Technologies kaasas 2 miljonit eurot noteerimiseelse konverteeritava üleminekulaenuga.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus: Eesti suurim pank ja tööstuste kriisiplaanid
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Viimse hetkeni ellujäämist lootnud ettevõte heitis hinge
13. reedel läks lõplikult pankrotti pika ajalooga Eesti ekspedeerimisfirma Mep Trans, mille omanik Denis Belov kõigest kaks nädalat tagasi ütles, et olukord pole veel täiesti lootusetu. „Võitleme,” ütles Belov siis.
13. reedel läks lõplikult pankrotti pika ajalooga Eesti ekspedeerimisfirma Mep Trans, mille omanik Denis Belov kõigest kaks nädalat tagasi ütles, et olukord pole veel täiesti lootusetu. „Võitleme,” ütles Belov siis.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.