Kaja Koovit • 23. detsember 1999 kell 22:00

Ühispanga aktsiast huvitub suuromanik

Ühispanga aktsia on eelmise reedega võrreldes kallinenud 10,6% ehk 2,2 krooni ja eilne aktsia sulgemishind oli 22,9 krooni. Tallinna börsil sooritatud tehingutes on omanikku vahetanud 248 504 Ühispanga aktsiat.

Tundub, et aktsia hinnatõusu taga on tõsisem ostja, sest Helsingis kaubeldi eile samuti suurte tükkidega ja omanikku vahetas 637 000 aktsiat, rääkis Suprema juhatuse liige, kauplemisdirektor Sten Sumberg.

«Kõige tõenäolisem Ühispanga aktsia kokkuostja on SEB ise,» lausus Sumberg.

Sumbergi sõnul on SEBil suuromanikuna kindlus selle suhtes, mis aktsia endast kujutab ning kui suuromanikul on eesmärk oma osalust suurendada, on mõttekas seda teha enne, kui Tallinna börs kehtestab väikeaktsionäridele ostupakkumise tegemise kohustuse. Tallinna väärtpaberibörsi nõukogu on vastava reglemendimuudatuse kinnitanud, kuid selle kehtima hakkamise kuupäev on veel lahtine.

«Kui SEBil on võimalus oma osalust Ühispangas suurendada, saades aktsia kätte alla raamatupidamisliku väärtuse, siis loomulikult aktsiat ostetakse,» ütles Optiva Panga maakler Kaur Elviste. Elviste sõnul on Ühispanga aktsia raamatupidamislik väärtus 28--29 krooni juures ning goodwill'i maha arvestades veidi vähem kui 25 krooni.Eelmise aasta sügisel ostis SEB Ühispanga aktsiaid 38--40 krooni tasemel.

«Kui mina oleksin SEBi asemel, siis ostaksin küll praegu Ühispanga aktsiat,» lausus Elviste.

«Ma ei oska Ühispanga aktsiaga toimuvaid liikumisi kommenteerida, meie praegu aktsiat ei osta,» kinnitas eile SEB Baltic Holdingsi juhataja Mats Kjaer eile. Sama kinnitas Kjaer ka sügisel, mil SEB suurendas oma osalust pangas veidi üle 47% tasemeni.

Oktoobri alguses, kui SEB sai Eesti Pangalt loa omandada Ühispangas üle 50% osalus, tunnistas Kjaer, et SEB on aktsiaid turult aktiivselt ostnud augustis ja septembris.

«Loomulikult ei tunnista SEB, et ostab aktsiaid turult. Nad ei tahaks seda mingi hinna eest tunnistada, sest see tooks kaasa aktsiahinna tõusu,» märkis Sumberg.

Kjaeri sõnul ei saa ta kindlalt väita, kas osalust Ühispangas edaspidi suurendatakse.

Turuosalised on juba alates SEBi investeeringust eelmisel sügisel rääkinud võimalikust juhtkonnavahetusest pangas. Ühispanga nõukogu esimees Aare Urm on teatanud, et soovib pangatöölt lahkuda ja vastava otsuse peaks langetama panga aktsionäride kevadine üldkoosolek. President Ain Hanschmidti lahkumise kohta levivad samuti kuuldused ning ühe variandina on pakutud selle aasta lõppu.

«50% aktsiapaki omanikena pole meil plaanis Ühispanga presidenti välja vahetada,» lausus Kjaer eile.

Hetkel kuum