Ülo Toomsalu • 11. veebruar 2000 kell 6:05

Kelam ja Savi on kistud poliitilisse intriigi

Valitsusliidus visalt levivad poliitspekulatsioonid väidavad, et Isamaa pakkus Reformierakonnale tehingut: Tunne Kelami toetamise eest riigikogu esimehe valimistel loovutab peaminister Mart Laar neile kaitseministri portfelli, kirjutab Postimees.

Mitu valitsusliidu tipp-poliitikut kinnitas eile, et on sellest võimalusest tõepoolest kuulnud, kuid pidasid seda pigem erakondlikuks intriigiks, sest nende sõnul pole Isamaaliit niisugust ettepanekut Reformierakonnale teinud ning oleks ebatõenäoline, et Reformierakond nõustuks Toomas Savi lahkumisega riigikogu esimehe kohalt.

Koalitsioonilepingu põhimõtted, mille järgi valitsusliidu kolmel osapoolel on võrdselt viis ministriportfelli, välistavad võimaluse, et Isamaaliit saaks Reformierakonna kasuks loobuda kaitseministri kohast, kuigi minister Jüri Luik on juba paaril korral andnud Laarile selgelt mõista oma lahkumisplaanist.

Kelami tõstmine parlamendi spiikriks oleks Isamaaliidu esimene käik tema presidendiks tegemisel 2001. aasta sügisel, märgivad poliitspekulatsiooni tõsisemalt suhtuvad poliitikud. Avalöögi selleks andis peaminister Laar, kes möödunud laupäeval erakonna volikogule saadetud kirjas nimetas Kelamit kõige tugevamaks presidendikandidaadiks.

Mullu kevadel valitud riigikogu esimeheks saanud reformierakondlase Toomas Savi volitused lõpevad 16. märtsil, mil parlament valib endale taas spiikri ja asespiikrid. Valitsusliidu - Isamaa, Reformierakonna ja Mõõdukate - koalitsiooninõukogu ei ole veel arutanud, keda riigikogu juhatuse valimistel eelistada. See arutelu võib ametlikult alata ehk ülejärgmisel nädalal, oletas koalitsiooninõukogu esimees ja Mõõdukate liider Andres Tarand.

Rahandusminister Siim Kallas, Reformierakonna esimees, väitis eile Postimehele, et tema tasandil pole arutatud võimalust vahetada parlamendi spiikri koht kaitseministri oma vastu.

Reformierakonna parlamendifraktsiooni esimees Jürgen Ligi ütles, et Isamaaliit ei ole Kelami spiikriks tegemise kohta neile ettepanekut esitanud, ei ametlikult ega ka mitteametlikult.

'Samas on viimase nädala jooksul olnud mitmeid märke, et ühe meie partneri juures on startinud presidendikampaania,' lausus Ligi, viidates Isamaaliidule.

Hetkel kuum