Ülo Toomsalu • 20. aprill 2000 kell 6:00

Valitsus ja ajalehed jätkavad arutelu tellimuste käibemaksu üle

Eile kohtusid rahandusminister ja ajalehtede esindajad, et arutada valitsuse plaane ühtlustada perioodiliste väljaannete üksikmüügi ja tellimuste käibemaks tulevikus viiele protsendile, kirjutab Postimees.

Praegu on tellimused käibemaksuvabad ning üksikmüük maksustatud 18protsendilise käibemaksuga.

Rahandusministeeriumi nõuniku Daniel Vaariku sõnul kohtumisel otsusteni ei jõutud. 'Kõige varem saab ühtlustada käibemaksud järgmisest aastast, kuid kas seda ka siis tuleb, on veel vara ennustada,' ütles Vaarik.

Valitsus põhjendab käibemaksumuudatuste vajalikkust võrdsete võimaluste andmisega kõigile ettevõtjatele.

Eesti Meedia juhatuse esimehe Mart Kadastiku sõnul pole seni ajalehtede esindajatega, nagu varem kokku lepitud, võimalikke maksumuudatusi arutatud. 'Meie seisukoht on, et muutused võiksid toimuda alles 2003. aastal,' ütles Kadastik.

Tema hinnangul ei saa käibemaksu abil väljaannetele võrdsete võimaluste andmist tõsiselt võtta nii kaua, kuni riik doteerib Eesti Televisiooni, mis reklaamimüügi tõttu võtab endale teatud osa meediaväljaannete tulust. 'Ka ei ole Euroopa Liidu direktiive, mis sunniksid maksumuudatusteks,' lisas Kadastik.

Tema hinnangul võidaksid muudatustest ennekõike kollased ajalehed, millest suurem osa müüakse üksikmüügis, riik saab aga plaanitavate muudatuste tõttu vähem raha.

Vaariku kinnitusel analüüsitakse ajakirjanduse esindajatelt saadud müügiandmeid põhjalikult ning pärast seda teema arutelu nii valitsuse kui ajakirjanduse esindajatega jätkub.

Hetkel kuum