Ülo Toomsalu • 4. mai 2000 kell 5:59

Mart Sõral pole Venseli juhtumi suhtes süümepiinu

Eesti Panga nõukogu ei pea Vello Venseli tagasiastumise pärast hingepiina tundma, kinnitas eile intervjuus Eesti Päevalehele üle nädala välismaal viibinud Eesti Panga nõukogu esimees Mart Sõrg.

Kas Eesti riigi, Eesti Panga nõukogu ja keskpanga maine on teie arvates seoses Venseli juhtumiga kahjustatud, nagu on arvanud peaminister Mart Laar ja rahandusminister Siim Kallas?

Mõnes mõttes on need väited olnud emotsionaalsed. Kui arutasime nõukogu istungil Venseli kandidatuuri, oli üks küsimus talle, et kuidas ta loodab, kas tervis vastu peab. Vensel vastas siis, et ei tunne praegu midagi ja tal pole kartust, et ta vastu ei pea. Selles mõttes ei osanud me toimunut tõesti ette näha ja arsti meil ka nõukogus pole. Aga me ei tunne hingepiina, et midagi valesti tegime. Olin ka Vahur Krafti panga presidendiks kinnitamise juures ja me ei nõudnud mingisugust arstitõendit. Jaapani peaminister langes koomasse ülekoormuse tõttu ja ka eestlastele võib ülekoormus mõjuda.

Kui Vensel astus tagasi, otsustasite te ikkagi Austriasse konverentsile sõita ning nõukogu jäi juhita. Kuidas põhjendate enda käitumist?

Olime ju otsuse teinud. Esiteks, kuidas Venseli avaldusega toimida. Et põhjus oli tervislik, et jäänud meil valikut. Konsulteerisin veel ka vabariigi presidendiga. Eesti Pank ei jäänud peata. Kuigi Vensel loobus, jätkas ju tööd asepresident. Nõukogu pole ka organ, kes käib iga päev koos, tema funktsioonid on veidi teised.

Kas olete Vello Venseliga vahepeal kohtunud ja küsinud, mis juhtus?

Samal päeval, kui ta haigestus, rääkisin pereliikmetega. Kuna tema tervis oli üsna vilets, siis tema endaga ma sel päeval ei rääkinud. Olen temaga rääkinud telefonitsi ning sel teisipäeval kohtusime.

Avalikkus ei usu, et Vensel loobus tervislikel põhjustel. Kes peab välja ütlema tõe?

Tõde on välja öeldud tema avalduses ja see on tervislik põhjus.

Nii et teie usute nö tervislikke põhjendusi?

Usun. Mul oli temaga juttu, kui kerkis üles probleem tema kandidatuurist. Siis ta rääkis, et kunagi, kui ta suitsetamist tahtis maha jätta, hakkasid tal peavalud ja vererõhk läks kõrgeks. Tal poleks ju tookord olnud mõtet mulle nii-öelda pinda ette valmistada.

Kas Vensel oleks pidanud kohe avalikkusele oma tagasiastumise põhjusi selgitama, hoidmaks ära laialt levinud muid versioone?

Olen nõus. Tema kodused palusid, et ta vajab veidi rahu. Loomulikult üldsus ootas selgitusi. Vensel polnud küll koomas, kuid ta oli haige ja vast on inimlik, et teinekord võib tervislikel põhjustel mõne asjaga hilineda.

Hetkel kuum