Ülo Toomsalu • 28. juuli 2000 kell 8:06

Ohutuskampaaniad säästsid tänavu kümnete liiklejate elu

Mitmeaastane liiklusohutuskampaania annab esimesi tulemusi, sest tänavu hukkus kuue kuuga avariides viiendiku võrra vähem inimesi kui mullu ning kaks korra vähem kui viimase kümnendi ohvriterohkemal 1991. aastal, kirjutab Eesti Päevaleht.

'See ravi, mis ühiskonnale on tehtud, hakkab vilja kandma,' ütles politseiameti liiklusjärelvalvetalituse juhtivinspektor Martti Vaidla. 'Inimesed hakkavad teadvustama kampaaniaid.'

Politsei optimismile oponeerib teede- ja sideministeeriumi liiklusohutuse spetsialist Hellat Rumvolt. 'See kõik on vaid hea juhus,' lausus ta. 'Liikluskultuuris midagi oluliselt paremaks nii lühikese aja jooksul läinud ei ole.'

Rumvolt ütles, et puhkuse ajal on ta palju Eestis sõitnud ning jääb piirkiirusega sõites pidevalt teistele autojuhtidele jalgu. 'Ma näen, et kui politseid jääb endiselt sama vähe maanteedel märgata, siis õnnetuste arv hakkab varsti jälle kasvama.'

Eesti Autoklubi juhatuse liige Aivo Kuldmäe ütles, et tema tutvusringkonnas on inimesed hakanud rahulikumalt sõitma ning seostas seda samuti liiklusohutuse kampaaniatega. 'Maailma kogemus näitab, et sellised kampaaniad peavad toimima ning ega Eestis siis ka tulemus tulemata jää,' lausus ta. 'Näiteks on märgata, et juhid hakkavad järjest enam vöötradade ees seisma jääma.'

Statistika järgi on aastaga eriti vähenenud hukkunute arv asulavälistel teedel - 77-lt 50-le. 'Usun, et asulavälistel teedel sõidab enamik juhte turvavööga,' lausus Martti Vaidla.

Purjus juhtide süül hukkunute arv on aastaga vähenenud kaks korda. Mullu hukkus purjutajate süül kuue kuuga 28, tänavu vaid 14. Kahe ja poole aastaga on politsei tabanud 21 560 purjus juhti, kellest 4119 jäid juhiloata.

Hetkel kuum