Ülo Toomsalu • 8. august 2000 kell 8:42

Sõjakas meeleavaldus Toompeal

Pidevale reklaamile vaatamata jäi eilne NRG-tehingu vastane meeleavaldus Toompeal osavõtjate arvu poolest kahe nädala tagusega võrdseks, samas oli rahvas rahutum ning üks vanem mees lasi riigikogu kantselei direktorile gaasi näkku, kirjutab Eesti Päevaleht.

'Vaatasin parajasti lossi ees, kuidas üritus läheb ja ajasin Igor Gräziniga tööjuttu kui tuli üks härrasmees ja lasi meile gaasi näkku,' rääkis riigikogu kantselei direktor Heiki Sibul. 'Ma pean siinkohal tänama politseid, kes mehe kinni nabis ja temaga edasi toimetas.'

Mitmel korral sattus vihaste opositsiooni pooldajatega rüselusse ka taas Toompeale valitsuse pooldajana tulnud Haljala mees Taimo Heinberk, kes tuletas Keskerakonna toetajatele meelde skandaalset Keskturu erastamist ning väitis, et Edgar Savisaar on palju ebaausam poliitik kui Mart Laar või Mihkel Pärnoja.

Sajad miitingulised nõudsid valju häälega valitsuse tagasi astumist, skandeerides 'Laar maha!' ja 'Pärnoja seebiks!'.

Poliitikutest kõneles eile publikule vaid Keskerakonna peasekretär Küllo Arjakas. Poliitilist sõnumit rahvani viima olid korraldajad palganud näitlejad Anne Paluveri, Raivo Metsa ja Raimo Aasa.

Paluver ja Tiit Vähi parodeerijana tuntud Mets esitasid humoreski elektrijaamade müügist ning Ameerika kapitalistiks maskeerunud Aas üritas maha müüa Toompea lossi.

'Täna tehakse siin nalja, sest rahvale on ka vaja selgitada, et poliitika ei olegi surmtõsine asi,' rääkis riigikogu Rahvaliidu fraktsiooni liige Janno Reiljan. 'Sellise ilusa ilmaga on väga hea poliitikat teha.'

Hetkel kuum