Tanel Raig • 14. november 2000 kell 22:00

Kunsti renditakse harva

Eestis on küll palju kunstigaleriisid, kuid enamikus neis on võimalik vaid kunsti vaadata ja osta, kuid mitte rentida koju või kontorisse.

Galeriidel endil ei oleks midagi rentimise vastu, kuid paraku ei kuulu kunstiteosed neile, mis tähendab, et rentimisel tuleb lisaks galeriile jõuda kokkuleppele ka tööde autoriga. Kui teos riputada üles mõne kabineti seinale, siis on kunstnikul seda raske müüa, seetõttu tahab ta saada väga kõrget rendihinda.

Vaal Galerii müügijuhi Tiina Vainjärve sõnul on paljud kunstnikud oma nõudmistes üsna jäigad. ?Kunstnikega ei saa me tihti kokkuleppele, seetõttu rendime kunsti harva,? tunnistab Vainjärv. Muuseumidel (ka Tallinna Kunstihoonel) kunstnikega kokkuleppe probleemi aga pole, kuna renditavad teosed kuuluvad muuseumile. Samuti on neil pakkuda rohkem vanemat kunsti.

Näituste korraldamisel ettevõtete avarates fuajeedes või teenindussaalides on galeriidel suuremad võimalused. Paljud kunstnikud on huvitatud oma tööde eksponeerimisest uutes ruumides, seal liigub ka palju inimesi, mis jätab kunstnikule võimaluse tööd müüa.

Galerii Haus tegelebki ainult näituste korraldamisega. Ettevõtetele pakutakse võimalust tasuta korraldada näitusi, aidates ka valida, millist kunsti sobib firma fuajees või teenindussaalis eksponeerida. Tartus korraldab näitusi ettevõtete ruumides Sebra galerii.

Muuseumidega on seevastu näituse korraldamises keerulisem kokkuleppele jõuda. Kuna muuseumi pakutavatel teostel on oluline ajalooline väärtus, siis suurema hulga teoste väljastamisel jälgitakse väga rangelt tingimusi, kuhu tööd paigutatakse.

Nõuded algavad elementaarsest turvalisusest ja jätkuvad kuni selleni, et vältima peab teoste sattumist päevavalguse kätte, kuna looduslik valgus mõjub vanematele eksponaatidele halvasti.

Hetkel kuum