6. detsember 2000 kell 22:00

Kas müügipindade väljarentijale vastutuse panemine ohjeldab piraatlust?

Sellest on igal juhul abi. See on väga teretulnud mõte. Praegune seadus on andnud võimaluse peita ennast ära.

Kui pannakse otseselt turu haldajale kohustus hoida turg puhas, on see kõige konkreetsem ja reaalsem samm, mida üldse on seni astutud. Muud menetlused, mis on seni olnud kasutusele võetud, on olnud piraatkaubanduse vastu võitlemises nõrgad. Kui pannakse turu haldaja vastutama, siis ei saa enam mitte millegi taha peitu pugeda. Turul, kaubanduskeskusel on alati omanik olemas, kes on selgelt personifitseeritav.

Muidugi on inimesi, kes väidavad, et kõik on ostetav ja müüdav. Mina väidan, et absoluutselt kõik reidid, mida me oleme koos Adidase ja politseiga teinud Kadaka turul ja Mere keskuses, on õnnestunud, mingit info tilkumist ei ole olnud.

Mina sain asjast aru nii: kui rentnik tegeleb mingi sigadusega, saab sekkuda sellesse rendileandja kaudu. Aga vastutust piraatluse mõttes ei saa küll sellele õnnetule rendileandjale panna. Mõte on vist ikkagi pigem see, et ka rendileandja käest küsitakse, mis teil toimub, aga teda ei saa võtta vastutusele selle eest, et seal piraati müüakse.

Sõltub, kuidas seda vastutust defineerida, kas see rendileandja vastutus sätestatakse juriidiliselt korrektselt, et ole vastuolus põhiseadusega jne.

Riik otsustab, mida ta teeb oma territooriumil. Tegelikult on meil ju piraatluse mõttes täitsa erakorraline olukord. Politsei irvitab oma siseministri üle ju. Olukord on kurb ja naljakas ühteaegu. Nii et midagi tuleb teha.

Kui panna ennast ärimehena korraks selle omaniku saabastesse ? on selge, et omanikult võetakse ära litsents, kui tema pinna peal müüakse piraate. Ta võib ka vastu väita, et talle pannakse politsei kohustused, nt peab hakkama kontrollima, mida tema pinnal müüakse. Ma ei oska veel öelda, kuidas see kõik täpselt paika pannakse ja kui palju nii kellegi õigusi diskrimineeritakse. Võib-olla ei võeta litsentsi kohe ära, vaid tehakse esialgu märkus: teie pinnal müüakse piraattoodangut, mis on seadusega keelatud, võtke midagi ette.

Eks nad peavad palkama siis meeste asemel, kes neil praegu valvavad, et reide ei tehtaks, sellised vennad, kes kontrollivad, mis kaupa nende kaubanduskeskuses müüakse. Sõlmivad nt koostööleppe Eesti Autoriõiguste Kaitse Organisatsiooniga.

Hetkel kuum