21. detsember 2000 kell 22:00

Maksupolitsei alustab aprillis

Seadus ise on äärmiselt lakooniline, täiendatakse kriminaalmenetluse koodeksi paragrahve ja jälitusmenetluse seadustikku ühes sättes. Seadus jõustub 1. aprillil, meil on jäetud ettevalmistusaega ja oleme sellega juba tegelenud. Kõigepealt tuleb välja õpetada ja paika panna uurijatest ja jälitusametnikest koosnev meeskond ning tagada vajalikud vahendid ? kontoriruumid ja arvutid.

Sisuliselt hakkavad need ametnikud läbi viima eeluurimistoiminguid, samuti nagu teeb seda majanduspolitsei ja teised uurimisasutused. Maksuameti uurijatele ei laiene politseiteenistuse seadus, aga töö iseloom on analoogiline.

Nende kriminaalasjade uurimise tulemuslikkus ja asjade kohtusse jõudmine ongi olnud probleem. Maksuasjade uurimine on keeruline ja võtab rohkem aega kui teiste kuritegude uurimine. Viie aasta jooksul algatatud tuhandest kriminaalasjast on kohtuni jõudnud 70. Kõige hullem on Tallinnas, kus kohtulahendeid on ükskuid. Ja esimesed suuremad asjad jõudsid alles sel aastal kohtusse. Tankistide taga on organisaatorid, kes neid värbavad ja panevad kokku varifirmade skeemid. On ka selliseid lahendeid, kus kuritegude organisaatoritele on mõistetud karistusi.

Ümbrikupalkade tõkestamine on jätkuvalt üks töösuundi. Tõendite hankimine pole lihtne, aga sugugi mitte võimatu. Uurimistehnika ja revisjonimetoodika on paika pandud ja praktikas neid kasutatakse. Tõestatud ümbrikupalkade juhtumeid on äärmiselt vähe, aga neid on.

Jah, kui maksude varjamine sisaldab kuriteo koosseisu, siis kindlasti. Ma usun, et maksupolitsei ei hakka kimbutama näiteks FIEsid, muidugi kui nad ei pane toime kuritegusid.

Praegu on e-maksuametil 9900 kasutajat, eeldame arvu tõusu. Viimane rakendus tähendab seda, et andmed, mis kuuluvad avalikustamisele, on kättesaadavad e-maksuameti kaudu, seda saavad kasutada kõik, kes on e-maksuameti kasutajad. Andmebaas näitab hetkeseisu, programm näitab andmeid maksumaksja isikukontolt. Sinna pannakse alates tuhandekroonisest maksuvõlast. Kui võlg on tasutud, ei tohiks andmebaas võlga näidata.

(vt ka ÄpTVd )

Autor: ÄP Online

Hetkel kuum