Inno Tähismaa • 2 jaanuar 2001

Uuring: eestimaalased uude aastasse astudes ülioptimistlikud

Uuringufirmade ühenduse Gallup International polt aasta lõpul 70s riigis läbi viidud arvamusküsitlus peegeldas eestimaalaste positiivseid ootusi uue aasta alguses, teatas Gallupit Eestis esindava AS Emor esindaja.

Optimiste, kes ootavad, et 2001. aasta tuleb parem kui 2000, oli eestimaalaste seas 58%.

Eesti asetus 58% optimistide osakaaluga Euroopas kolmandale kohale. Positiivne tulevikuvaade on eestimaalasi iseloomustanud alates 1990ndate keskpaigast, tulenedes Eesti kui oma regiooni edukaima riigi kujutlusest. Võrreldes möödunud aasta lõpuga on optimistide arv 8% võrra suurem. Tulevikuoptimismi kasv toetub ilmselt toimunud majanduse elavnemisele ja sissetulekute kasvule.

Maailmas tervikuna on 2001.aasta alguses ülekaalus optimistid, kes ootavad uuelt aastalt paremat kui eelnenult.

Euroopa Liidu riikidest on kõige positiivsemad tulevikuootused rootslastel ja prantslastel, kõige vähem on optimiste Hollandis ja Austrias. Meie põhjanaabrid soomlased kuuluvad pigem ettevaatlike tulevikku vaatajate hulka.

Ida-Euroopa riikidele olid tavapäraselt iseloomulikumad äärmuslikud hinnangud: rohkem oli optimiste ja rohkem ka pessimiste, vähem neutraalsete hinnangute andjaid. Kõige enam on optimiste Kosovos, kus 9 vastajat 10st prognoosisid, et 2001. aasta tuleb parem. Selle tulemusega oli Kosovo kõige optimistlikum riik maailmas. Euroopas teine koht kuulus Serbiale, kus 65% ootab paremat uut aastat.

Ameerika Ühendriikides on uue aasta ootused positiivsemad kui Euroliidu riikides, pooled ameeriklastest ootavad paremat uut aastat.

Uuringufirmade ühenduse Gallup International aastalõpuküsitlus hõlmas 70s riigis üle maailma ligi 80 000 vastajat. Eestis viis küsitluse läbi uuringufirma Emor.

Hetkel kuum