Tarbijakaitseamet avastas tervisele ohtlikud metallehted

Inno Tähismaa 26. jaanuar 2001, 10:45

Tarbijakaitseameti töötajad kontrollisid järelvalve korras kaubandusvõrku üle Eesti ja avastasid müügil metallehted, mis võivad pikaajalisel kokkupuutel nahaga tekitada kandjal tervisehäireid, teatas ameti esindaja.

Tervisekaitseinspektsiooni hügieeniosakonna otsuse kohaselt ületab nikli eraldumine uuritud toodetest lubatud kogust.

Laboratoorsel kontrollimisel selgus, et nikli eraldumine ületas tervel real toodetel kuni mitmesajakordselt tervisele ohutud piirmäärad. Vastavalt ületasid nikli eraldumise normi (0,5mg/cm2 nädalas) järgmised ehted:
1) kett - 5-kordselt
2) ehe ?Sepultura ? - 5,6-kordselt
3) ehe ?House of Pain? - 4,8-kordselt
4) ehe ?Adidas? - 120,8-kordselt
5) sõrmus ?Maod? - 398-kordselt
6) sõrmus ?Kalad? - 638-kordselt
7) sõrmus ?Roos? - 420-kordselt
8) ehe ?Kull pealuuga? - 178-kordselt
9) sõrmus ?Madu? - 584-kordselt

Nikkel on allergilise ja kantserogeense toimega metall ja pikaajalisel kokkupuutel nahaga võivad sellised ehted tekitada kandjal tervisehäireid. Arvestades eelmärgitut ei saa hinnata selliste ehete müüki elanikele terviseohutuks.

Laboratooriumi analüüsi tulemuste alusel otsustas tarbijakaitseamet peatada ohtliku kauba müük ja tegi selleks müüjatele ettekirjutused nende ja teiste samalaadsete kaupade müügilt kõrvaldamise kohta.

Eesti turgudel ja kaubanduskeskuste müügikioskites leidub analoogilisi metallehteid veel küllalt palju, kuigi müüjate sõnul on need üksikud müügil olevad eksemplarid. Teada saades nende terviseohtlikud omadused, on nad nõus ehted ka viivitamatult müügilt eemaldama. Tarbijakaitseamet soovitab ostjatel olla tähelepanelik ja küsida müüjalt teavet metallehete päritolu ja koostise kohta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing