• OMX Baltic0,22%300,68
  • OMX Riga0,06%893,52
  • OMX Tallinn0,12%2 071,16
  • OMX Vilnius0,3%1 206,04
  • S&P 5000,83%6 279,35
  • DOW 300,77%44 828,53
  • Nasdaq 1,02%20 601,1
  • FTSE 1000,00%8 822,91
  • Nikkei 2250,06%39 810,88
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,85
  • GBP/EUR0,00%1,16
  • EUR/RUB0,00%92,85
  • OMX Baltic0,22%300,68
  • OMX Riga0,06%893,52
  • OMX Tallinn0,12%2 071,16
  • OMX Vilnius0,3%1 206,04
  • S&P 5000,83%6 279,35
  • DOW 300,77%44 828,53
  • Nasdaq 1,02%20 601,1
  • FTSE 1000,00%8 822,91
  • Nikkei 2250,06%39 810,88
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,85
  • GBP/EUR0,00%1,16
  • EUR/RUB0,00%92,85
  • 02.02.01, 00:00
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Juust avab ukse magustoidule

Paljudes Euroopa maades, eriti aga Prantsusmaal, kus tuntakse üle viiesaja juustusordi, serveeritakse enne magustoitu alati juustu.
Juustu pakutakse juustualuselt või vaagnalt, millel on alati spetsiaalne juustunuga. Juustu sobib pakkuda ka puust aluselt või isegi suuremalt lõikelaualt.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Korraga pakutakse vähemalt kolme sorti juustu: tavaliselt kahte kergemat ja ühte pikantsemat.
Kui ühelt aluselt pakutakse korraga kõva ja pehmet juustu, asetatakse alusele kaks nuga. Juustualus tuuakse lauale ainult serveerimise ajaks ning juustu pakutakse vaid üks kord.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Kõvad juustud lõigatakse viiludeks, ümarad sektoriteks, kandilised väikesteks tükkideks. Kui kandik on rikkalik, sobib lõigata mitmest juustust väike tükk.
Juustutükk asetatakse noaga valgele leivale, kuid ei määrita laiali.
Juustukoorikut (pealispinda) ei sööda, välja arvatud juhul, kui see on väga õhuke või kaunistatud pähklite või muude lisanditega.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Taldrikule asetatud juustult tuleb eemaldada hallitus või vaha.
Juustu söömist alustatakse kergematest sortidest ja lõpetatakse pikantsematega.
Juustu ei sööda kahvliga.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Juustude valimisel ja serveerimisel on väga tähtis valida ka õige vein. Üldiselt eelistatakse ühe maakonna juustu ja veini. Nõrga aroomiga ja pehmete juustude kõrvale valitakse valge või rosé vein. Kõvade juustude kõrvale pakutakse punast veini. Aromaatsete pehmete juustude kõrvale juuakse aromaatset punast veini ning Roquefort?i ja teiste sinihallitusjuustude kõrvale sobib pakkuda poolmagusat valget veini Sauterne.
Autor: ÄP

Seotud lood

Äriplaan 2026

Äriplaan 2026

Uurime välja Eesti majanduse arengusuunad 2026. aastal, et ettevõtjatel ja tippjuhtidel oleks, millele tuginedes järgmist aastat planeerida.

Kas eksport ja kaitsetööstuse areng võiksid Eesti majandusele uue käigu sisse aidata? Kuidas näevad Põhjamaade ettevõtjad ja tippjuhid Eesti võimalusi rahvusvahelisel areenil ning kas nad plaanivad siia investeerida? Kuhu investeerivad ning millele tõmbavad pidurit Eesti ettevõtjad? Missugune on riigi äriplaan 2026. aastaks? Kõigile nendele küsimustele saad vastuse 17. septembril Eesti mõjukaimal majanduskonverentsil Äriplaan!

Enda kogemust tulevad Eestisse jagama ülemaailmse ulatusega Rootsi masina- ja metallitööstusettevõte Hanza AB asutaja ja tegevjuht Erik Stenfors ning Telia Company president ja tegevjuht Patrik Hofbauer.

  • Toimumisaeg:
    17.09.2025
  • Alguseni:
    2 k 11 p 8 t
  • Toimumiskoht:
    Tallinn

Hetkel kuum

Podcastid

Tagasi Äripäeva esilehele