Kas majandusolud tänavu paranevad või halvenevad?

05. märts 2001, 00:00

Pessimistlikuks me ei tohi muutuda ja me peame leidma variante, et oodatud ja loodetud majanduskasv saavutada ? mina olin veel eriti optimistlik inimene, arvasin, et meil on kohustus majandust vähemalt 8% kasvatada.

Arvan aga endiselt, et eesmärk peaks samaks jääma. Tahaks loota, et majanduskonjunktuur tuleb tänavu veel parem, kui oli mullu. Eelmise aasta viimase kvartali võrdlemisi madal näitaja, arvan, oli ajutine. On majandussektoreid, kus on näha väga selget edasminekut ka tänavu. Telekommunikatsioonisektoris on näitajad väga head.

Neljanda kvartali kasvunumbrit oleks mõnevõrra suuremat oodanud, aga ka see number pole paha. Eks me kõik, kes me tegeleme majandusega, tahame, et kõik need protsendid ja numbrid oleksid alati suuremad. Kui kasvuprotsent olnuks suurem, võib-olla poleks ka siis rahul oldud.

Ma arvan, et tänavune majanduskonjunktuur jääb enam-vähem samale tasemele mullusega, halvemaks minna see ei tohiks.

Usun, et kindlustusturul tuleb stabiilne kasv ja kasvuprotsent enam-vähem võrreldav sisemajanduse kogutoodanguga, see on siis kuskil 5?6% ringis. Kuigi pean märkima, et seda me ei pruugi päris täpselt ennustada, sest ei oska öelda, kuidas võivad näiteks liikluskindlustuse seaduse võimalikud parandused mõjutada üldist pilti. Aga ma usun, et olukord kindlustusturul kujuneb suhteliselt stabiilseks. Üllatusi, eriti veel mingeid ebameeldivaid, nüüd kindlasti ei oota.

Minu jaoks see 5,9% oli täesti ootuspärane ja pessimismiks põhjust pole. Pigem tuleks analüüsida, miks see number selline tuli ja miks prognoosid hoopis optimistlikumad olid. Kui aus olla, siis eriliselt märkimisväärseid sündmusi, mis oleks taganud hüppelise majanduskasvu, ju polnud. Majandus käib sinusoidi mööda ja põhjast ollakse hulk aega tagasi läbi ning ollakse tõusufaasis. Kui järsu tõusuga see faas on, see sõltub ikkagi sündmustest, mis majandusruumis aset leiavad.

Selle aasta suhtes olen optimist, arvan, et majanduskasv jääb kusagile 7% peale. Eesti majandusruum on liialt väike, et lugeda end iseseisvaks ? oleme siiski mõjutatavad globaalmajandusest, mis näitab praegu suhteliselt depressivset perioodi.

Piimatööstuses on ees suur murrangute aeg. Viimastel kuudel on kolm väikest tööstust uksed kinni pannud ja ajutised pankrotihaldurid tegutsevad. Olen veendunud, et see ahel jätkub ning piimandussektoris toimub konsolideerumine, turg korrastub.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing