Parts: Haigekassa ei vastuta millegi olulise eest

05. märts 2001, 15:56

Riigikontrolör Juhan Parts ütles riigikogu ees esinedes, et kõik olulised strateegilised juhtimisotsustused on praegu haigekassa mõjusfäärist väljaspool ? osaliselt sotsiaalministri, osaliselt valitsuse pädevuses.

?Pean kahjuks tõdema, et vastutused, selle eest, et realiseeruks igaühe õigus tervise kaitsele ei ole selged,? lausus Parts. ?Meie seaduskeel ei armasta eriti sõna vastutust- nii on ka Haigekassa seaduse puhul.?

Partsi sõnul piirduvad haigekassa juhtimisotsused üldjuhul operatiivjuhtimise tasandiga. Seega kindlustusele omane vastutuspõhimõte, et kindlustav organisatsioon tagab kokkulepitud makse eest kokkulepitud tingimustel sh kokkulepitud tähtaja jooksul ravi ja kannab oma ekslikest prognoosidest tuleneva kahju, Haigekassa puhul ei kehti, kuna ravitavate haiguste sortimendi otsustab valitsus, kulutatava rahasumma Riigikogu ja olulised kvaliteedinõuded ? ehk n-ö teenusstandardid ? on kehtestamata.

Tänane haigekassa nõukogu ei vastuta Partsu sõnul ka selle eest, kui inimene saab vale ravi ? selle eest vastutab riik, kohalik omavalitsus, haigla ja arst.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing