Usaldus Ericssoni aktsia vastu kahaneb

Tõnis Arnover 14. märts 2001, 00:00

Teist kvartalit järjest tuleb Ericssonilt halbu sõnumeid. Oma viimases aruandes pakkus Ericsson esimese kvartali kahjumiks nulli ja analüütikud ootasid kuni kahe miljardi Eesti krooni suurust kahjumit. Ja kui nüüd Ericssoni tegevdirektor Kurt Hellström teatas kuni 8,6 miljardi Eesti krooni suurusest võimalikust kahjumist, oli selle mõju turgudele selge ?okk.

Pole siis ime, et firma börsiväärtus vähenes ühe päevaga 222 miljardit Eesti krooni. Aastatagusest kõrgseisust ? 3096 miljardit Eesti krooni ? on aktsionäride jaoks haihtunud 2240 miljardit krooni, mis võrdub kahe kolmandiku Rootsi SKTga. Tollal maksis Ericssoni B aktsia 225 Rootsi krooni (387 krooni), nüüd ainult 60 krooni (103 krooni).

Kui eelmise aasta viimases kvartalis oli Ericssoni kahjum seotud põhiliselt mobiiltelefonitootmisega, siis nüüd on eeskätt USA majanduskonjunktuuri langusest tingitud IT-investeeringute vähenemise tõttu, sealhulgas ka Lääne-Euroopas, tekkinud Ericssonil raskusi oma põhitegevusalal ? mobiilsidesüsteemide tootmises.

Fischer Partneri analüütik USAs Bo Edvardsson usub Soome majanduslehes Taloussanomat, et Ericssonil on probleeme mobiiltelefonidega aasta lõpuni ja süsteemidega 6?9 kuud. Ericssoni antud USA operaatorfirmade investeerimissoovi vähenemise vihjest loeb ka UBS Warburgi analüütik Johan Svensson välja, et Ericssoni probleemid ei piirdu ainult esimese kvartaliga, vaid kestavad aasta lõpuni.

Fischer Partneri maakler Patric Sjölund ütleb Rootsi Dagens Industris, et kasumihoiatusega on Ericsson jälle minetanud usaldust, ning ta ennustab, et Ericssoni aktsia langeb edaspidi praeguselt 60 Rootsi krooni tasemelt 50-le, kui mitte lähipäevil, siis enne kvartaliaruande esitamist 20. aprillil kindlasti.

Analüüsifirmad ja pangad on alandanud pärast Ericssoni hoiatust firma prognoose. Nii alandas Lehman Brothers Ericssoni sihtkursi varasemalt 90?110 Rootsi kroonilt 50-le ning kasumiprognoosi aktsia kohta tänavu 1,52 kroonilt 0,50-le ja 2002. a 3,05 kroonilt 2,05-le. Westlb Brothers alandas sihtkursi 80 kroonilt 70-le ning kasumiprognoosi aktsia kohta 1,78 kroonilt 0,78-le ja 2002. aasta 4,38 kroonilt 4,03-le. Goldman Sachs kärpis sihtkursi 115 kroonilt 90-le ning aktsia kasumiprognoosi vastavalt 1,75 kroonilt 0,78-le ja 2,92 kroonilt 2,19-le.

Tuntud Rootsi börsianalüütik Benny Svensson leiab, et Ericssoni teade oli murettekitav, sest Ericssoni kriis on nüüd tabanud ka mobiilisüsteeme, kuid mitte üllatav, kui arvestada maailma teleoperaatorfirmade rahalisi raskusi 3G-le üleminekul.

Ericssoni seis saab lõplikult selgeks siis, kui tema suur konkurent Nokia teatab oma prognoosi. Börsidel on paar nädalat spekuleeritud selle üle, et ka Nokia teeb kasumihoiatuse. Seni ei ole ta seda teinud. Analüütikud teavad, et Nokia sai oma veebruarimüügi tulemused teada. See eeldaks kasumihoiatust lähipäevil. Kui seda ei tule, siis seda analüütikute sõnul ei tulegi, ja see tähendaks Ericssoni jäämist investorite silmis jälle konkurendist halvemasse valgusesse.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:15
    Otsi:

    Ava täpsem otsing