FIE töötamine juhina ei sobi kokku firma toimimise loogikaga

ÄP 02. aprill 2001, 00:00

Jätkame 15. märtsil toimunud Äripäeva seminaril ?Kuidas maksuseadustega kindlakäeliselt toime tulla? esitatud küsimustele vastamist. Seekord avaldame maksu-konsultant Olavi Kärsna vastused füüsilisest isikust ettevõtjaid puudutavatele küsimustele.

Kas FIE jaoks muutub midagi, kui ta võetakse komandeeringusse saatmise ajaks tähtajalise töölepinguga tööle (näiteks 2 kuuks)?
Muutub ainult niipalju, et mõnes kvartalis peab ta ettevõtjana vähem sotsiaalmaksu avansilisi makseid tegema, sest siis laekub tema nimele ka tööandja makstud maks. Muidu on palgatöö nagu palgatöö ikka ? ei ole kuidagi ettevõtjana tegutsemisega seotud.

Kui FIE-l, kes on registreeritud käibemaksukohustuslasena, ei teki esimesel tegevusaastal käibemaksuga maksustatavat käivet, siis kas tal on õigus tagasi saada ettevõtlusega seotud ostudelt tasutud käibemaks? Kui kaua? Näiteks taluturismi arendamine.
Käibemaksu arvestusperiood on kuu. Maksuametil on õigus ettevõtja käibemaksukohustuslaste registrist kustutada, kui see kolmel järjestikusel kuul on käibemaksu pidanud tagasi saama, st on rohkem ostnud kui ise müünud. Maksuamet seda õigust küll sageli ei kasuta, kuid kui te tahate raha tagasi saada, siis seda tõenäoliselt tehakse. Kui jätaksite selle ettemakseteks, siis vast ei. Tegevusala ei muuda siin midagi.

Kas FIE-l on õigus puhkusetasule? Mis alustel?
Puhkusetasu maksab tööandja töövõtjale. FIEd see mõiste ei puuduta, sest temal ei ole kellegagi sõlmitud töölepingut. Iseendale ei saa tasu maksta, ise saab ainult tulu teenida ja teenitud raha kasutada. Kuna puhkusetasu ei ole maksuvaba, siis ei ole FIE selle koha pealt ka pügada saanud.

Kas endine töötaja, kes nüüd on FIE, võib kasutada endise tööandja töövahendeid. Kas kuus kuud ei ole siis erisoodustus, mis see üldse on? Näiteks arvuti kasutamine.
Kuna FIE on iseseisev ettevõtja, siis peaks see tõesti olema erisoodustus, sest on seotud mitte firma, vaid FIE ettevõtlusega. Enne kuut kuud peaks see olema kingitus, aga ma ei kujuta ette, kuidas seda kingituse definitsiooni alla tulumaksuseaduse § 49 mõttes väänata saaks. Selles paragrahvis ei räägita sõnagi mitterahalise soodustuse rahasse ümber arvutamisest, nagu seda erisoodustuste juures §-s 48 tehakse. Ma ei tea, milline võiks hetkel olla arvuti rentimise turuhind, kuid firma ja FIE võivad kokku leppida, et FIE maksab arvuti kasutamise eest renti ning FIE-le makstav tasu võiks vaikimisi sisaldada midagi täiendavat, et seda kompenseerida. Teisalt kulutab töötav arvuti energiat ning kontori pinna eest tuleb enamasti renti maksta, nii et firma jaoks on tegemist kuludega. Oleneb sellest, miks on töötaja FIEks hakanud ja millega firma nõus on.

Kas võib võtta kõik töötajad tööle FIEdena, sealhulgas raamatupidajad, koristajad, direktorid jne.
Keelatud ei ole, iseasi, kas see mõistlik on. Milliseid kulusid teeb näiteks FIEst direktor ja milliseid firma? Minu arvates ei sobi firma toimimise loogikaga kokku see, et mistahes astme juhid on FIEd.

Kas FIE välislähetuse päevaraha on tulu või kulu? Kas omades põhitöökohta võib osaleda nõukogudes FIEdena, kuidas on maksud?
FIE-l ei ole lähetusi ega päevaraha, need mõisted on seotud ainult töölepinguliste suhetega. FIEd ei saa töölähetusse saata ja ise ei saa ta endale päevarahasid maksta. Ilmselt on vähemalt 99,9 nõukogude liikmetest ka põhitöökoht. Ma ei kujuta hästi ette, mida tähendab nõukogudes osalemine FIEna. Kas seda, et FIE tegevusalaks on juhtimisteenuste osutamine ning nõukogudes osalemise eest esitab ta firmale arve? Äriseadustiku järgi nõukogude liikmed valitakse ja nad peavad olema teovõimelised füüsilised isikud. Seega ei osale nõukogus mitte ettevõtja, vaid füüsiline isik kui selline. Põhitöökoha olemasolu ei piira kuidagi nõukogus olemist, ainult juhatuse liikmed ei või sinna kuuluda. Registreeritud ettevõtja maksab kõik maksud ise, aga kuidas nõukogu liikme töö eest FIEna arve esitamine sobib kokku Äriseadustiku mõistega, peaks küsima firmadega tegelevatelt asjatundjatelt.

_________________________________________________________

Vaata lisaks:Töötajate kohviga varustamist on vara lugeda hädavajalikuks olmestandardiks (26.03.2001)

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:19
    Otsi:

    Ava täpsem otsing