Märtsis levisid arvutites julmad ussid

Kaido Einama 12. aprill 2001, 00:00

Märts oli kodumaisele arvutikasutajale ussiderohke kuu. Viimase aja viirusetrendid ongi iseend levitavad ussviirused, mis kasutavad internetti ja elektronposti.

Endise aktiivsusega ründas arvuteid juba ennast näidanud uss Hybris ja julmavõitu Magistr. Asjaolude kokkulangemisel võib viimane absoluutselt kogu masina kuni püsimäluni puhtaks teha, hoiatas Kaia Kalberg F-Securet müüvast Baltic Computer Systemsist.

Pisut oli antiviirusemüüjate sõnul Eestis liikvel näha ka Naked Wife nimelist ja LoveLetteri viirust. Enamlevinud uute viiruste andmed ja puhastusvahendid nende pahategijate vastu jõudsid tooteuuendustesse tundidega.

Ka linuxikasutajad said märtsis pisut viirusehirmu tunda, sest üks uus Linuxi arvutipisik oli eelmisel kuul levima hakanud. Adore kasutab F-Secure spetsialistide sõnul üht neljast võimalikust Linuxi turvaaugust, millesse paigutab tagaukse. Siis saadab ta arvutis leiduva info neljal e-posti aadressil. Märtsi ?uudistoode? oli aga mitmes operatsioonisüsteemis ? Windowsis ja Linuxis töötav ?laboriviirus? Lindos, mis kasutajate arvuteid laastama veel massiliselt pole jõudnud.

Seoses viiruse Magistr nakatumisjuhtude kasvuga peab Kaspersky Lab vajalikuks hoiatada arvutikasutajaid ohu eest, kuna täpselt kuu aja pärast peale arvutisse sisenemist kustutab Magistr kõik andmed lokaalsetelt ja võrguketastelt, tühjendab CMOS ehk püsimälu ja FLASH BIOS mikroskeemide sisu. Kaspersky Labi andmetel on peamised nakatumisjuhtumid toimunud 13. kuni 15. märtsini, seega on käes aeg, millal kohe hakkavad esimesed nakatunud kasutajad ilma jääma oma arvutisse salvestatud andmetest.

26. Aprillil 1999. aastal hävitas nn. Tsernobõli viirus informatsiooni ja kahjustas mikroskeeme sadades tuhandetes arvutites üle maailma, sama kordumise eest hoiatab Kaspersky Lab ka Magistr viiruse puhul. Antiviirusuuringute juhataja Jevgeni Kaspersky võib viiruse analüüsitulemuste põhjal öelda, et viirusel on olnud küllaltki kirju geograafiline levik: Poola, Brasiilia, Slovakkia, Hispaania, Venemaa, Ukraina, Prantsusmaa, Tsehhi, Shveits, USA, Suurbritannia ja paljud teised maad.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:22

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing