Ametnik müüs riigiametile tehnikat

Peep Sooman 11. mai 2001, 00:00

Veel eelmise aasta alguses kuulus Kaarel Aare ASi RSTA juhatusse, mis müüs veeteede ametile meretehnikat, ameti uue peadirektori saabumise ajal võeti Aare ettevõtte juhatusest maha, kuid tema naine Larissa Aare on seni firma nõukogu liige ning äriregistri andmetel on Kaarel Aare ka ettevõtte üks kolmest osanikust.

Eelmise aasta märtsist veeteede ameti peadirektoriks saanud Andrus Maide ütles, et tema juhtimise all on AS RSTA müünud ametile umbes poole miljoni krooni eest laevatehnikat. ?Kahjuks ei tea ma ajalugu,? ütles Maide varasemate tehingute kohta RSTA ja ameti vahel. ?Eelmisel aastal oli väga palju väikeseid töid selle firma poolt, tehingud olid alla 100 000kroonised,? lausus ta.

Maide sõnul laekus eile ka veeteede ametisse kiri, kus soovitati Kaarel Aare seoseid kõnealuse firmaga uurida. ?Kõik on võimalik, siin majas Aare ise otsuseid ei tee, kuid ta võib soovitada osta teatud kohtadest,? ütles Maide.

Ameti sidetalituse juht Kaarel Aare ei soovinud võimalikku korruptsiooni kommenteerida. ?Ma kinnitan teile, et selle firma (RSTA ? toim.) pakutava aparatuuri hinna ja kvaliteedi suhe on hea ja selle müügiga ei tehtud kellelegi liiga,? vastas Aare korruptsiooni puudutavatele küsimustele.

Kaarel Aare sõnul ei ole ta enam eelmisest aastast firma aktsionär. ?Ma ei tea, miks nii kirjas on, ma pean siis teatama, et ma enam ei ole,? ütles Aare. ?Naine on mul, jah, siiani nõukogus,? lisas ta.

Aare soovitas ajakirjanikul mereelektroonika hindadega ise tutvuda, mille tulemusel jõuaks igaüks samale järeldusele. Samas ta kinnitas, et tehingud RSTA ja ameti vahel toimusid juba siis, kui ta oli ettevõtte juhatuses. ?Aga mina ei teinud neid tehinguid, sellega tegelesid hoopis teised isikud,? ütles ta. Aare sõnul on peadirektori poolt välja pakutud eelmise aasta poole miljoni kroonine tehingute maht ülepakutud.

Mereelektroonika müügiga tegeleva Jakari Marine OÜ juht Jaak Unnuk ütles, et RSTA on skandaalne firma. ?Aare oli ise selle juhatuses, ta küll kutsus ennast juhatusest tagasi, aga tegelikult toimis kogu asi põhiliselt just enne seda,? ütles Unnuk. Unnuki hinnangul on RSTA mitme aasta jooksul müünud veeteede ametile mitme miljoni krooni eest mereelektroonikat. ?Mul seisab praegu ühe veeteede ameti kaatri kapten kõrval, ta võib rääkida, kuidas kõikide teiste firmade pakkumised kohe ära nulliti,? rääkis Unnuk.

Äripäeval oma positsiooni pärast kartva kapteniga siiski rääkida ei õnnestunud.

Politseiameti pressibüroo juhataja Indrek Raudjalg ütles, et politsei kontrollib fakte ja vajaduse korral alustab juurdlust. Veeteedeameti endise peadirektori Kalle Pedakuga ei õnnestunud Äripäeval eile rääkida.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing