Eestis on toit kallim kui Euroopa Liidus

Kristina Traks 13. juuni 2001, 00:00

EKI direktori Marje Josingu sõnul on Eesti tarbija toidukorvi ori, sest arvestades Eesti väiksemaid palku kulutab ta suurema osa palgast toidule.

EKI andmeil maksab joogipiim ühe palju nii Eestis kui ka Saksamaal, näiteks rasvata piim, jogurt ja Mozzarella juust on Eestis aga kallim. Seevastu kartul, rukkitäisteraleib ja nisujahu on Eestis odavam.

?Müüt on ka see, et Eestis peavad ELiga liitudes põllumajandussaaduste tootjahinnad ühtlustuma,? ütles Josing. ?ELis pole mingit ühtset toiduainete hinda, millele me peaks lähenema, ka seal muutuvad kokkuostuhinnad kuni 50 protsendi võrra aastas, nii et ei mingit stabiilsust.?

Josingu sõnul tõusis näiteks keskmine sealihatootjahind ELis aastaga 17,37 kroonilt 31,26 kroonile kilolt, odavaim sealiha oli märtsis Suurbritannias 23,42 krooni kilo ja kalleim Kreekas hinnaga 37,63 krooni kilo.

Josingu sõnul võtavad kasumi põllumajandustootja-tööstuse-tarbija ketis jaekauplused, kes on tööstustele ja tootjatele kehtestanud oma karmid mängureeglid. ?Kui kokkuostuhinnad langevad, siis poodides ei muutu midagi, seega võtavad nemad kasumi,? ütles Josing põllumajandusministeeriumi korraldatud seminaril. ?Lähiajal aga peaks selguma, kui palju kauplusi Tallinna linn välja kannatab, Laagri kandis juba kipub üks pood tühjaks jääma.?

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:38
    Otsi:

    Ava täpsem otsing