Sotsiaalamet püüab kindlaks teha töötu abiraha väljapetjaid

Karin Palo 23. juuli 2001, 00:00

Initsiaatoriks on Tallinna Mustamäe linnaosa sotsiaalamet, kes kahtlustab 500 töötut tulude varjamises. Mustamäe linnaosa sotsiaalosakonna juhataja asetäitja Maarika Lillemäe sõnul esitas osakond viiesaja inimese sissetuleku maksuametile kontrollimiseks, kahtlustades neid lisasissetulekute varjamises. Andmed on alles töötlemisel ja tulemused pole veel teada.

Lillemäe sõnul on probleemiks see, mida kõik on kogu aeg teadnud, aga mida kuidagi tõestada ei saa ? töötud taotlevad sotsiaaltoetust ja töötu abiraha, olles ise lepingulisel palgal. ?Kõik inimesed teavad, et Eesti riigis asjad nii käivad ja sinna ei ole midagi teha,? sõnas Lillemäe.

Töötavatel inimestel õnnestub töötutele ettenähtud toetusi saada, sest sotsiaaltoetust ja töötu abiraha makstakse tööraamatu alusel. Kuid see, et inimene tööraamatu alusel töötu on, ei näita tegelikku seisu.

Nendega, kes saavad töö eest ümbrikupalka, ei saa midagi ette võtta, sest seda ei saa kuidagi kinnitada. Küll võivad riigilt sotsiaaltoetuste väljapetjad vahele jääda, kui nad on tööl lepingu alusel ja firma esitab nende kohta andmed maksuametile.

Tallinna füüsiliste isikute maksuameti direktori asetäitja Heili Mureli sõnul on sotsiaalametitest järelepärimisi tehtud varemgi, aga praegu on veidi sagedamini küsitud. Viimasel ajal on andmeid nõudnud Tallinnas Mustamäe, Lasnamäe, Kristiine ja Kesklinna sotsiaalosakonnad. Kesklinna sotsiaalamet on kontrolli tulemused ka teada saanud.

Kesklinna sotsiaalosakonna juhataja asetäitja Ester Püvi rääkis, et kontrolliti 106 inimest. Välja selgitati kolm töötut ja üheksa üliõpilast, kes käivad tööl. Nüüd kavatseb osakond teha ulatuslikuma kontrolli.

?Muidugi teeme uue järelepärimise,? sõnas Püvi. ?Põhiliselt kahtlustame abirahata töötuid, kes on arvel juba aastaid. Ei ole võimalik, et inimene nii kaua mitte millestki elab.?

Tartu sotsiaalameti juhataja Meida Griini sõnul on nende osakond maksuametiga terve viimase aasta jooksul sõbralikes suhetes ja kontrollib pidevalt andmeid. ?Eelmisel aastal oli ulatuslik kontroll. Kontrollisime umbes tuhandet inimest. Pettuste protsent oli üllatavalt väike, umbes üks protsent.? Enamik põhjuseta toetust saanutest olid tudengid ? nemad on Tartus ka peamised sotsiaaltoetuse taotlejad.

Ükski sotsiaalosakond ei oska öelda täpset rahasummat, mille nad on petjatele välja käinud, kuna toetusi on tulu varjajatele makstud päris kaua. Ester Püvi arvates on paljud inimesed põhjuseta raha saanud ilmselt nii kaua, kui neil osakonnas paberid sees on olnud.

Riiki petnud inimestele lõpetatakse toetuse maksmine ja nad peavad raha tagasi maksma.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:44
    Otsi:

    Ava täpsem otsing