Pärnu meeskandaali on sekkunud tolliamet

10. oktoober 2001, 08:24

Tolliamet uurib, miks Edela tolliinspektuuri töötajad jätsid Pärnu firma Astel KT Ukrainast toodud ja transiidina Soome minema pidanud kaheksa tonni mett kaheks kuuks lattu seisma, kirjutab Pärnu Postimees.

Tolliameti suhtekorralduse talituse peaspetsialist Sirje Kaupmees teatas eile, et tolliamet võttis sel nädalal Edela tolliinspektuuri töötajailt seletused. Kui asi selge, kohtub tolliameti peadirektor Rein Talvik OÜ Astel KT esindaja Ilmo Maaroosiga.

23. märtsi hilisõhtul 149 meetünniga Ikla piiripunkti jõudnud Astel KT veok peeti Edela tolliinspektuuri selgituste kohaselt kinni, sest autojuhil polnud tollile esitada veterinaar- ja toiduameti piiriteenistuse transiiditõendit.

Tõendi puudumises polnud süüdi mitte Astel KT, vaid selle jättis autojuhile ekslikult andmata veterinaar- ja toiduameti piiriteenistuse inspektor.

Tollitöötajad kahtlustasid Astel KTd, et firma plaanis mee Eestisse tuua ja loobus kavatsusest alles pärast seda, kui jäi piiril transiiditõendi puudumisega vahele.

Astel KT omanik Kalev Männe ütles, et nende kaup oleks piiril kinni peetud ka transiiditõendi olemasolul, sest toll kontrollis telefoni teel saadud vihjet, mille kohaselt oli mee asemel üle piiri tulemas piiritus. Edela tolliinspektuuri juhataja Marek Helm kinnitas vihje saamist.

Männe pidas vihje kontrollimist normaalseks, kuid tema väitel läks toll sellega üle igasuguse piiri. Firmal katkes seetõttu leping Ukraina äripartneriga, sest Soome partner loobus tollis tekkinud tõrke tõttu kaubast.

Kokku oli kavas Ukrainast läbi Eesti Soome viia 72 000 kilogrammi mett, tehing aga katkes juba esimese 7000 kilogrammi juures.

Ukrainlane, suure panga juht ja sealse presidendi majandusnõunik, hindab oma kahjusid 40 000 dollari suuruseks, sest on järgmiste tarnete jaoks mee juba kokku ostnud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing