11. oktoober 2001 kell 22:00

Topelttollide kaotamise vajalikkus ja võimalikkus

Minu välisministriks oleku ajal jõudsid Eesti ja Vene delegatsioon põhimõttelisele kokkuleppele topelttollide kaotamises, kuid seni ei ole see rakendunud. Kõigi Venemaaga sõlmitavate majandusalaste lepete, sh topelttollide kaotamise otsustamine on kahetasandiline. Kuigi äriringkonnad võivad leppeid pooldada ja majandusministeerium need välja töötada, paneb Venemaa välisministeerium neile veto peale. rahandusminister Siim Kallas (ÄP 05.07.2000)

___________________________________________

Mis puutub enim kõneldud kaubandus- ja majanduskoostöö lepingusse, siis selle sõlmib Venemaa Eestiga niikuinii, johtuvalt soovist saada maailma kaubandusorganisatsiooni WTO liikmeks. Kahetsusväärsel kombel raiskab Vene pool oma nappe energiavarusid tähelepanu kõrvalejuhtimisele. peaminister Mart Laar (ÄP 08.06.2001)

___________________________________________

Majanduslepingute puudumise tõttu Eesti ja Venemaa vahel kehtivad meie ettevõtjatele Venemaa turul takistavad barjäärid ? topelttollid. Minu sõnum Kasjanovile kõlab, et on aeg majandussuhteid takistavad tegurid kõrvaldada. Arvan, et pooled asuvad praegu väga lähedal barjääride kõrvaldamisele.

Seni on majanduslepingute sõlmimist takistanud mittemajanduslikud põhjused. Eesti valitsus teatas valmisolekust registreerida Moskva patriarhaadi alluvuses tegutsev vene õigeusu kirik, millega astus päris tõsise sammu majandussuhete korrastamiseks. suurettevõtjate delegatsiooni juht Aadu Luukas (ÄP 10.10.2001)

___________________________________________

Eesti valitsus suhtub suurettevõtjate püüdlustesse toetavalt, kuid ilma suuremate lootusteta. Veepiisk uuristab ka lõpuks kivi. peaministri välisnõunik Simmu Tiik (ÄP 10.10.2001)

Hetkel kuum