Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Sisearhitekti käekiri viis arusaamatuseni

  Juhtumit, kus Tõnu Veimerit süüdistati idee varguses (vt. Thulema: Standard varastab ideid ), kommenteerin nii, et loomingus iseendalt ei ole võimalik varastada. Pealegi on varem Thulema ja nüüd Standardi teenistuses olev sisearhitekt-mööblikomplektide looja Veimer spetsiifilise käekirjaga nagu enamus tootedisainereid, sise- arhitekte ja ühe ettevõtte teenistusest teise omasse üleminek ei muuda kunstniku käekirja. Sarnasus mööblikomplektide vahel on tingitud sisearhitekti käekirja sarnasusest. Eestis on kolm juhtivat büroomööbli tootjat: Thulema, Standard ja Wermo ning teoreetiliselt võiks ju tööjõu liikumise korral märgata sarnaseid tooteid ka suuremal hulgal mööblitootjatel.
  Juhtumi teine pool ? tootja. Projekti autoriõigus kuulub projekti autorile. Teine asi on tootmise õigus ? seda omab projekti tellija ja rahastaja (sisearhitekti kutseeetika järgi ka ilma konkreetse projekteerimislepinguta). Büroomööbli lahenduse võiks patenteerida, aga see ei anna minu kogemusel lõplikke tulemusi, sest on kulukas ja juba väga väikeste muutuste korral ei ole lahendus enam kaitstud, seega tuleks patenteerida iga üksikdetail. Lisandub inimlik aspekt ? kellest võiks koosneda komisjon, kes vaidluse korral hindaks toodete sarnasust.
  Tegelikult on see valdkond meil reguleerimata ja eeldab sisearhitektidele tööd andvate ettevõtete töökorralduse muutmist. Olen kohanud meetodeid, kus sisearhitekti projektitasu on sümboolne võrreldes projekti tegeliku väärtusega, küll aga seotakse tasu protsentuaalselt toote käibenumbritega. See annab tugeva eelduse hea seeriatoote sünniks ja müügieduks. Tuleb jõuda selleni, et kõik tellija-tootja ja projekteerija vahelised lepingud sõlmitakse ning määratakse kindlaks, kellel on millised õigused ja kohustused. Sellest võidaksid nii tellija, kunstnik kui lõpptarbija.
  16. oktoobril ÄPs kirjeldatud juhtumit hinnates võib öelda, et tekkinud olukord on keeruline, kuid õpetlik ning võib viia tellija-sisearhitekti suhete reguleerimise senisest erinevale tasandile.
  ___________________________________________
  Autor: Maarja Valk-Falk
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Teflonametnik, kel jäigi vastutus võtmata
Ain Valdmanni laadsete ametnike järgi paistab välja, et linnavõimu juures on midagi hämarat. Ärme unusta seda ka nüüd, mil konkreetselt tema töölt lahkub, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ain Valdmanni laadsete ametnike järgi paistab välja, et linnavõimu juures on midagi hämarat. Ärme unusta seda ka nüüd, mil konkreetselt tema töölt lahkub, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Esmaspäeval peatab börs LHV aktsiatega kauplemise
Seoses LHV aktsiate jagunemisega peatab Tallinna börs esmaspäeval nendega kauplemise ning uuesti avanemisest teatab börs eraldi.
Seoses LHV aktsiate jagunemisega peatab Tallinna börs esmaspäeval nendega kauplemise ning uuesti avanemisest teatab börs eraldi.
Uueks ehituse asekantsleriks saab Ivo Jaanisoo
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Haapsalu raudtee pikendamine liigub teadmata tulevikku
Lisaks Tallinna Haigla Euroopa Liidu taasterahastust eemaldamisele otsustas valitsus lõpetada ka Turba–Risti raudtee ehitamisele 34 miljoni euro mahus toetuse andmise.
Lisaks Tallinna Haigla Euroopa Liidu taasterahastust eemaldamisele otsustas valitsus lõpetada ka Turba–Risti raudtee ehitamisele 34 miljoni euro mahus toetuse andmise.
Sõda pani Stora Enso Eestis pea ületamatu väljakutse ette Ettevõttel rekordiline aasta
Venemaale kehtestatud sanktsioonide tõttu pidi mullu rekordilise aasta teinud Stora Enso Eesti leidma Näpi tehases asenduse 60 protsendile toormele, mis seni tuli idapiiri tagant.
Venemaale kehtestatud sanktsioonide tõttu pidi mullu rekordilise aasta teinud Stora Enso Eesti leidma Näpi tehases asenduse 60 protsendile toormele, mis seni tuli idapiiri tagant.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.