• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tekstiilitööstus arvestab tagasilöögiga

  Tekstiiltoodangu müük vähenes septembris augustiga võrreldes 3,9%. Käesoleva aasta üheksa kuuga suurenes tekstiiltoodangu müük 15,6%, mis on väiksem kasv kui kaheksa kuuga saavutatud 17,4%.
  Tekstiili- ja rõivatootjad müüsid oma toodangut siiski töötleva tööstuse keskmisest enam, teatas Eesti Rõiva- ja Tekstiililiit. Septembris müüsid Eesti tööstusettevõtted 2% rohkem toodangut kui aasta tagasi. Töötleva tööstuse toodangu müük suurenes 2001. aasta septembris eelmise aasta septembriga võrreldes ligi 3%.
  Kreenholm Tekstiili ASi tegevdirektor Tõnu Lepp ei oska ühest müügi kasvu pidurdumise põhjust nimetada, kuid maailmamajanduse mõjud on tema hinnangul tähtsal kohal. ?Ostmine ei ole vist praeguses pingelises olukorras nii populaarne kui varem,? tõdes Lepp.
  Suurt tagasiminekut Kreenholmi müügis Lepp siiski ei tähelda. ?On olnud hetki, kus me ei jõua nii palju toota, kui nõudlust jätkub,? nendib ta, kuid lisab, et hinna määrab siiski turg ja see ei pruugi tootjale soodne olla.
  Kreenholmi turuosa on viimistletud puuvillase kanga osas 75% ja kodutekstiili osas 30%. Puuvillane riie on Eesti tekstiilitööstuse peamine ekspordiartikkel, mida 2000. aastal veeti välja 692 miljoni krooni eest.
  Tekstiiliturul olulist rolli mängivas Pakistanis toimuv avaldab Lepa sõnul Eesti tootjatele mõju mitut moodi. ?Need ettevõtted, kes sealt toorainet hangivad, võivad sattuda raskustesse. Need, kes valmistoodangut müüvad, peavad valmis olema suurema nõudluse rahuldamiseks,? rääkis Lepp.
  Rõivatoodangu müügi kasv on seevastu möödunud kaheksa kuuga võrreldes paranenud.
  Septembris müüsid tekstiili-, õmblus- ja naha-jalatsiettevõtted toodangut 527 mln krooni eest, sellest 84,3% eksporditi. Võrreldes augustiga suurenes septembris õmblustoodangu ja naha-jalatsitoodangu eksport. Tekstiiltoodangu eksport mõnevõrra langes.
  Kergetööstustoodangu müügi osakaal tööstustoodangu müügist moodustas 13,6%, sh tekstiiltoodete osa 7,2%, rõivatoodete osa 4,4% ning naha- ja jalatsitoodete osa 2,1%.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Hüvasti Hiina, tere India! Apple kolib uue iPhone tootmist Indiasse
Apple teatas esmaspäeval, et hakkab oma uusimat iPhone 14 tootma Indias. Tehnoloogiagigant kolib tasapisi oma tootmist Hiinast ära.
Apple teatas esmaspäeval, et hakkab oma uusimat iPhone 14 tootma Indias. Tehnoloogiagigant kolib tasapisi oma tootmist Hiinast ära.
Ärikutse: hakkame end sättima – unistuste saarele
Kui praegu teab Eestit 8 protsenti jaapanlastest, siis pärast Osaka maailmanäitust võiks neid olla viiendik, kirjutab Eesti Tokyo saatkonna äri- ja investeeringute nõunik Oliver Ait.
Kui praegu teab Eestit 8 protsenti jaapanlastest, siis pärast Osaka maailmanäitust võiks neid olla viiendik, kirjutab Eesti Tokyo saatkonna äri- ja investeeringute nõunik Oliver Ait.
Hüvasti Hiina, tere India! Apple kolib uue iPhone tootmist Indiasse
Apple teatas esmaspäeval, et hakkab oma uusimat iPhone 14 tootma Indias. Tehnoloogiagigant kolib tasapisi oma tootmist Hiinast ära.
Apple teatas esmaspäeval, et hakkab oma uusimat iPhone 14 tootma Indias. Tehnoloogiagigant kolib tasapisi oma tootmist Hiinast ära.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Raadiohitid: vihjed kasvusektoritele ja hinnalangusele uusarendustes
Kust võiks investorid leida praegusel ajal kasvu, mis viitab peidetud hinnalangusele uusarenduste turul ja kuidas elada üle langusperiood ehituses – need olid sel nädalal raadiokuulajate põletavamad küsimused, millele saadetest vastust otsiti.
Kust võiks investorid leida praegusel ajal kasvu, mis viitab peidetud hinnalangusele uusarenduste turul ja kuidas elada üle langusperiood ehituses – need olid sel nädalal raadiokuulajate põletavamad küsimused, millele saadetest vastust otsiti.
Azovstali omanik plaanib Euroopasse terasetehast
Uudistest kõigile tuntuks saanud Azostali tehase omanikfirma Metinvest tahab rajada Euroopasse Ukraina rauamaagi töötlemise tehase.
Uudistest kõigile tuntuks saanud Azostali tehase omanikfirma Metinvest tahab rajada Euroopasse Ukraina rauamaagi töötlemise tehase.
Azovstali omanik plaanib Euroopasse terasetehast
Uudistest kõigile tuntuks saanud Azostali tehase omanikfirma Metinvest tahab rajada Euroopasse Ukraina rauamaagi töötlemise tehase.
Uudistest kõigile tuntuks saanud Azostali tehase omanikfirma Metinvest tahab rajada Euroopasse Ukraina rauamaagi töötlemise tehase.
Tööandjad: riik peaks energiakriisis ettevõtteid kohtlema võrdselt
Riigi toetused energiakriisis ettevõtetele peaksid olema kõigile võrdsed või täpselt sihitud ning vajaduspõhised. Praegune lahendus ei paista olevat kumbagi, leiab Eesti Tööandjate Keskliidu tegevjuht Arto Aas.
Riigi toetused energiakriisis ettevõtetele peaksid olema kõigile võrdsed või täpselt sihitud ning vajaduspõhised. Praegune lahendus ei paista olevat kumbagi, leiab Eesti Tööandjate Keskliidu tegevjuht Arto Aas.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.