Kaja Koovit • 18. november 2001 kell 22:00

USA börsiettevõtete kasum kukkus üle 70

Samal ajal kui ettevõtete kulud püsid kõrgel, langesid toodangu hinnad kiiresti ning kokkuvõttes vähenes Ühendriikide suuremate börsifirmade kasum võrreldes eelmise aasta sama ajaga 72 protsenti, 30,56 miljardi dollarini (542 miljardit krooni), selgub majanduslehe The Wall Street Journal emafirma Dow Jones & Co 1370 ettevõtet hõlmavast uuringust.

Kindlustussektori ettevõtete kasum kukkus järsult, eelmise aasta 3,7 miljardi dollari (66 miljardit krooni) suuruse kasumi asemel lõpetati tänavu samal ajal 1,64 miljardi dollari (29 mld krooni) suuruse kahjumiga.

Lennundusfirmade kahjum oli kokku ligi 2,4 miljardit dollarit (43 mld krooni). Eelmise aasta samal ajal teenisid ettevõtted 736 miljonit dollarit (13 mld krooni) kasumit.

Kuigi kolmanda kvartali tulemused on väga kehvad, usuvad paljud analüütikud, et praegune aeg on ettevõtete jaoks halvim ning edaspidi hakkavad asjad paremuse poole liikuma, kuid kiiret kasumite taastumist ei ole põhjust loota.

The Wall Street Journal kirjutas, et investeerimispank J.P. Morgan Chase & Co prognoosib, et kasumite kasv ei taastu enne järgmise aasta kolmandat kvartalit.

Ainsa positiivse asjana Dow Jonesi uuringus nimetavad analüütikud fakti, et kolmanda kvartali kasumite langus oli siiski 4 protsendipunkti võrra väiksem teise kvartali omast.

Samas kardetakse, et aasta viimane kvartal ei tule sugugi parem, sest ettevõtted kipuvad sel ajal tavapäraselt oma bilansse puhastama, et uuel aastal uue hooga alustada. Lisaks ei ole tõenäoliselt sugugi mitte kõik ettevõtted suutnud terrorirünnaku kahjusid kokku arvestada.

?Terrorirünnaku mõju tuleb neljandas kvartalis suurem kui kolmandas,? prognoosib Howard Silverblatt Standard & Poor?sist.

Thompson Financial/First Call?i analüüsidirektor Chuck Hill juhtis tähelepanu asjaolule, et ettevõtted annavad üha sagedamini kasumihoiatusi, teatades, et analüütikute kasumiootused on liiga kõrged.

Ettevõtete tulemusi kärbivad põhiliselt kolm tegurit: müügimahtude vähenemine, müüdavate kaupade hinna langus ning jätkuvalt kasvavad kulud. Viimased on seotud põhiliselt personalikuludega.

Ettevõtete tagasihoidlikud kasumid mõjutavad paratamatult aktsiahindu. BusinessWeek?i vanemökonomist William Wolman prognoosis, et turu langus peaks lõppema järgmise aasta alguses, kuid sellele ei järgne mitte kiire, vaid aeglane kasv. Praegune hinnatõus aktsiaturul võib kesta küll veel veidi aega, kuid mingeid rekordeid pole loota, sest aktsiaturg on ajalooliste standardite järgi ülehinnatud.

Hetkel kuum