Raivo Sormunen • 21. november 2001 kell 22:00

Merko aktsiale anti tõusuks võimalus

Eile kaubeldi Tallinna börsil harvanähtavalt paljude väärtpaberitega. Huvipakkuvamaks nende hulgas oli Merko Ehituse aktsia, mis pärast Tallinna Teede ASi esialgset erastamisvõitu liikus ostusurve toel jõudsalt ülespoole.

Baltimaade suurima ehituskontserni aktsia lõpetas enda jaoks ühel selle aasta aktiivseimal börsipäeval 38,70 kroonil ehk kõrgeimal tasemel pärast 31. augustit.

Tallinna Teede erastamise esialgse võitja 42,6 mln kroonine pakkumine, mis ületas algpakkumist marginaalset, peaks olema Merko jaoks soodne ning aitama tal tegevust laiendada ja käivet suurendada.

Aktsia ümber võib tuhinat jahutada aga see, et linnavalitsus võib munitsipaalettevõtte erastamise panna teisele ringile ja Merko juhtide sõnul ei kavatse nad järelvoorus ettevõtte eest rohkem raha välja käia. Juhul, kui Merko suhtub ettevõtte erastamisse niivõrd neutraalselt, võib see näidata seda, et suurt lisandväärtust sellest ostust ei loodeta saada. Kuigi teedeehitus on riigi tuleva aasta prioriteet, on konkurents suure potentsiaaliga turul tihe.

Eilne päev oli Tallinnas erakordne, kuna seitsmeteistkümnest börsil noteeritud ettevõtte aktsiast kaubeldi koguni 13ga.

Hommikusest suurest langusest välja saanud Euroopa tehnoloogiasektor upitas ka Eesti Telekomi, mis lõpetas 66,25 kroonil ehk 0,8 plussis.

Pärast teisipäeval meediast läbi lipsanud uudist, et linnukasvataja Tallegg väikeaktsionäridele tehakse aktsiate tagasiostu pakkumine, kerkis eile ostusurve ka kohaliku lihakasvataja ja -tootja Rakvere Lihakombinaadi vastu, mille aktsia tõusis 8 kroonini ehk kõrgeima tasemeni pärast 1998. aasta augustit.

Hetkel kuum