• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Koondamistasud tuleb kaotada

  ?Kõik inimesed on toredad ja head. Inimesi ei koondata sellepärast, et ta on Ants või Mari, vaid sellepärast, et ta täidab mingeid funktsioone, mida ettevõttel pole enam vaja,? sõnas Oliver Kruuda.
  Kruuda tõi näiteks kolm ettevõtet, kus tal on tulnud koondamisi läbi viia. ?Kõik koondamisjuhtumid on erinevad. Tallinna Piimatööstuses koondati ajavahemikus 1994?1998 200 inimest ? 400 pealt 200-le. Töötajatest tuli nii lahti saada, et ettevõttele jääks raha alles, sest koondamistasudeks vahendeid ei olnud,? meenutas Kruuda.
  ?Tartu Külmhoones töötas 150 inimest, andsime juhile ülesandeks jagada see arv kahega ja vaadata, mis juhtub. Töötajate arv vähenes 75-le.
  Kalevis vähenes töötajate hulk 800-lt 550-le. Tootmise poolt me ei puudutanud, vaid loobusime oma turvafirmast, ehitus- ja transpordijaoskonnast ning hakkasime teenuseid sisse ostma. Kalevis maksime inimestele välja kõik koondamishüvitised, andsime ka kommikarbi ja diplomi ning palusime, et nad jääks siiski meie kliendiks,? tutvustas Kruuda erinevaid koondamisskeeme.
  Olukord Euroopas: Euroopas on nii riike, kus makstakse koondamishüvitisi, kui ka riike, kus seda ei tehta. Kruuda sõnul on Eestis kõige suuremad koondamistasud võrreldes riikidega, kus koondamistasusid makstakse. Sellistes maades on töötute protsent tööealisest elanikkonnast suhteliselt suur.
  Riikides, kus koondamishüvitisi ei maksta, on töötuid vähem. ?Kuid psühholoogiliselt on töötajal raske ? kogu aeg tuleb konkureerida oma töökoha säilitamiseks, teades, et selle kaotusel kompensatsiooni ei saa,? nentis Kruuda.
  Ka tööjõu hoiakud on erinevad. Koondamishüvitisega riikides valitseb tugev sotsiaalne rahulolu. Võib tekkida ka ?koonda mind? hoiak, mil inimese ainus soov ongi koondatud saada. Pärast töö kaotust ei hakka inimene kohe tööd otsima, tal on aega n-ö atra seada.
  Koondamishüvitiseta riikides toimub võitlus töökoha, mitte palga pärast. Olemas on ka kindlustatus ? tervise- ja pensionikindlustus.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Et saunamõnusid jätkuks kauemaks!
Saunumi sisekliimaseade muudab saunakogemuse mõnusaks isegi pelglikumale saunalisele ning laseb leili nautida kauem, kui seda seni saanud. Saladus peitub unikaalses Saunumi tehnoloogias – nimelt tõmbab uudne sisekliimaseade endasse leiliruumis nii kuumema kui jahedama õhuvoolu, segab need ning väljutab ühtlasemal temperatuuril õhu-leiliauru segu, mis kehale paremini tajutavam ning on ühtlasi organismile mõnusam kogeda.
Saunumi sisekliimaseade muudab saunakogemuse mõnusaks isegi pelglikumale saunalisele ning laseb leili nautida kauem, kui seda seni saanud. Saladus peitub unikaalses Saunumi tehnoloogias – nimelt tõmbab uudne sisekliimaseade endasse leiliruumis nii kuumema kui jahedama õhuvoolu, segab need ning väljutab ühtlasemal temperatuuril õhu-leiliauru segu, mis kehale paremini tajutavam ning on ühtlasi organismile mõnusam kogeda.
Leedu soovitab lahti saada Hiina telefonidest Eesti seisukoht: meil pole põhjust Leedu leidudes kahelda
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.